INDUSTRI

Dyrker alger med CO2

TESTSENTER: Slik så testsenter Mongstad ut på tegneblokka. Nå er det klart til bruk. Fra 2012 skal man teste ut om noe av CO2-utslippene på Mongstad kan brukes til å produsere alger og kjemiske produkter. Senere kan det bli aktuelt også med bruk av mineraler som kan binde CO2 som kalsiumkarbonat.
TESTSENTER: Slik så testsenter Mongstad ut på tegneblokka. Nå er det klart til bruk. Fra 2012 skal man teste ut om noe av CO2-utslippene på Mongstad kan brukes til å produsere alger og kjemiske produkter. Senere kan det bli aktuelt også med bruk av mineraler som kan binde CO2 som kalsiumkarbonat. Bilde: Testsenter Mongstad
Kjetil Malkenes Hovland
7. feb. 2011 - 15:00

Hvorfor ikke la alger nyttiggjøre seg av CO2 fra Mongstad, og siden bruke algene til biodrivstoff?

Denne ideen skal nå testes ut ved Teknologisenter Mongstad sammen med flere andre former for industriell utnyttelse av CO2.

En rekke aktører skriver i dag under en intensjonsavtale om uttak av 30.000 tonn CO2 til industriformål. Disse er Institutt for Energiteknikk, Christian Michelsen Research, Kjemisk Institutt, Bergen Teknologioverføring og Nordhordland Handverk- og Industrilag.

Les også: Renser CO2 med fotosyntese og alger

Alger kan skade klimaet

Statoil satser på alger

Alger og kjemisk produksjon

CO2 regnes som en klimagass, men gassen utnyttes også industrielt. Den finnes i brus og andre sprudlende leskedrikker, og den pumpes inn i veksthus for å øke planteveksten.

Arbeidsgruppen skal blant annet teste ut om CO2 kan utnyttes i algeproduksjon som igjen kan brukes til biodiesel og fiskefor, og til kjemisk produksjon.

Testsenter Mongstad
Arbeidsgruppen skal blant annet teste ut om CO2 kan utnyttes i algeproduksjon som igjen kan brukes til biodiesel og fiskefor, og til kjemisk produksjon. TESTER TEKNOLOGI: Her ved Teknologisenter Mongstad skal en arbeidsgruppe hente ut 30.000 tonn CO2 og teste den til ulike industriformål. Testsenter Mongstad

I tillegg vil arbeidsgruppen utvikle brenselceller som produserer hydrogen og elektrisk kraft (ZEG, zero emission gas). Det kan også bli aktuelt å teste binding av CO2 i mineraler, hvor olivin er ett mulig eksempel.

Les mer om ZEG: Kan bygge ut gasskraft billigere enn vannkraft uten CO2-utslipp

Ønsker klynge

Aktørene ønsker å bygge opp en klynge som kan bidra med ulik kompetanse i å utnytte CO2-utslipp til industrielle formål.

Både industrien og forskningsmiljøer inviteres til å være med på dette.

Testingen av disse teknikkene begynner tidlig i 2012, ifølge en pressemelding fra Teknologisenter Mongstad.

Les også: Mekaniske trær spiser CO2

Bellona gjør Sahara grønn

De sikter mot algesuksess

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Lager grønt gull av alger

Teknisk Ukeblad besøker MIT i 2004: Alger spiser CO2

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.