INDUSTRI

Disse oppfinnerne går på høygir

Roboter, sprøytestabler og pakkelinjer: På verkstedet til Cody er det Reodor Felgen-ånden som rår.

Bilde: Cody

Cody

Startet av Tom Henriksen og Bjørn Haugseter i 2000. Har 14 medarbeidere og hadde en omsetning på 17 millioner kroner i 2011.

Bygger spesialiserte maskiner, roboter, helautomatiserte systemer og hjelpemidler til bedrifter i hele Norge og til internasjonal storindustri.

 

SKIEN: Hjelpemidler til funksjonshemmede­ barn, rensemaskiner for silisium,­ sprøytestablere og design av offshore cockpiter – det er ikke gren­ser­ for hva oppfinnerne på Cody lager.

– Mange gründere kommer til oss og lurer på hvordan de kan bruke ideen sin i stor skala. Vi er med på å drodle ideer og løsninger, før vi tegner, utvikler, bygger, tester og implementerer hos kunden. Vi har erfaring fra mange bransjer og tenker utenfor boksen, sier produktutvikler Bjørn Haugseter.

Robotlagde fat

Skaperlysten har gjort seg utslag i en rekke maskiner­ og produkter.

For noen år tilbake spurte for eksempel den lokale bedriften Multitek­ om Cody kunne levere en robot for å hjelpe funksjonshemmede med å male.

I dag er det en rekke barn og eldre som bruker denne maskinen gjennom blunking, nikking og andre bevegelser. Resultatet er hjemmemalte fat som selges av en attføringsbedrift i Skien.

Cody har også levert en løsning­ til det NSB-styrte selskapet Mantena som gjør at vannet om bord på vognene ikke fryser.

Løsningen er nå installert­ i 52 Intercity-vogner, noe som har bidratt til å få ned forsinkelsene. Et tog kan nemlig ikke kjøre når vannet på handikapvognene ikke fungerer.

Skiensbedriften har også levert flere pro­dukter­ til GE Healthcare, blant annet en maskin­ som stabler nye sprøyter hvert 1,2 sekund.­ Resultatet­ er en mer effektiv produksjon av vaksiner og andre produkter.

Les også: Her er din nye kreftlege

Sjekk fremtidens behandlinger på sykehuset 

1200005523.jpg

Viktig kunde

Gjennombruddet kom likevel for kort tid siden­ da Algeta banket på døra. Biotekselskapet har utviklet kreftmedisinen Alpharadin, en medisin­ som viser gode resultater i kampen mot prostata- og skjelettkreft.

Codys oppdrag er å levere­ en inspeksjons- og pakkelinje til bruk i produksjonen.

Ettersom Algeta bruker radioaktivitet i produksjonen, måtte ingeniørene på Cody tenke lenge og hardt på hvordan de kunne tilpasse systemet til dette.

– Vi fikk nok jobben fordi vi laget en maskin­ som var veldig kompakt. Vi skreddersydde maskinen­ til deres lokaler og løste dette med radio­aktivitet. Det var mange store inter­nasjonale konkurrenter som utviklet egne løsninger,­ så vi er stolte av at vi ble valgt, sier produktutvikler Haugseter.

Article2529_Image4199.jpg

Vil vokse kontrollert

For å ta for seg den økende ordrestrømmen, flyttet bedriften inn i større lokaler i Rødmyr industriområde i april.

Det trengtes større plass for å huse 14 medarbeidere og verkstedet der de fleste maskinsystemene og robotene utvikles.

– Vi har en ambisjon om å vokse kontrollert, og vi har også bygd for å vokse videre. Vi kan nå kjøre flere store prosjekter samtidig og har større fleksibilitet enn før. Vi gleder oss til fremtiden, sier daglig leder Kristian Ulvevadet.

Les også:

 - Verdens mest teknologiske malingsfabrikk

Lager næringspark av papirfabrikk

Tror på ny solindustri i Glomfjord

Norge trenger et havromslaboratorium

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.