INDUSTRI

Chile åpner for Kongsberg

GJENKJØP: Militært utstyr selges til mange land. Her NASAMS misilutskytningsplattform, som leveres fra Konsgberg-gruppen. FOTO: FRM
GJENKJØP: Militært utstyr selges til mange land. Her NASAMS misilutskytningsplattform, som leveres fra Konsgberg-gruppen. FOTO: FRM
Trond Gram
19. feb. 2010 - 10:37

Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth-Eide, har vært i Chile for å bistå Kongsberg Defence & Aerospace med en potensiell milliardhandel.

Det latinamerikanske landet vurderer å kjøpe det samme luftvernsystemet som vokter Det hvite hus i Washington, kongsbergutviklede NASAMS.



En av to kandidater

- Chile skal kjøpe et luftvernsystem, og Kongsberg er en av to kandidater igjen, sier Barth-Eide på telefon fra Chile, på vei ut fra møte med den chilenske forsvarsministeren Francisco Vidal.

Statssekretær Espen Barth-Eide i Forsvarsdepartementet
- Chile skal kjøpe et luftvernsystem, og Kongsberg er en av to kandidater igjen, sier Barth-Eide på telefon fra Chile, på vei ut fra møte med den chilenske forsvarsministeren Francisco Vidal. Statssekretær Espen Barth-Eide i Forsvarsdepartementet. Trond Gram

NASAMS er utviklet av Kongsberg Defence & Aerospace og amerikanske Raytheon i samarbeid med det norske luftforsvaret. Et fullt oppsatt NASAMS-batteri består av ni utskytningsramper, hver med seks AMRAAM-missiler, fire radarer, fire kontrollsentre og fire elektro-optiske kameraer.

Chile-kontrakten kan bli lønnsom for Kongsberg. Systemet er tidligere solgt til fire andre land; USA, Spania, Nederland og Finland. Da sistnevnte kjøpte systemet, var det Kongsbergs største kontrakt gjennom tidene, med en verdi på tre milliarder kroner og over 100 nye jobber i forsvarskonsernet.



Milliardkontrakt

- Det er flere hundre millioner dollar vi snakker om her. Dette er det største prosjektet i Chile nå. De har kjøpt nye fregatter og F-16-fly og deres hovedfokus når det gjelder materiellanskaffelser er å få skikkelig luftovervåkningssystem, sier Barth-Eide.

På turen til Sør-Amerika har Barth-Eide også vært i Brasil, og sammen med Chile er det et land Norge tradisjonelt har samarbeidet lite med. I 2007, som er siste tilgjengelige tall fra UD, solgte Norge for knappe seks millioner kroner til de to landene. Barth-Eide understreker at det vil bli stilt strenge krav til landene.

- Det er viktig å understreke at vi har et strengt eksportkontrollregime i Norge. Brasil og Chile er godkjent, mens Venezuela ikke står på reiselisten med det første. Norge skal opprettholde sterkt og tydelig våpeneksportregime. Våre våpen skal ikke ende opp på feil sted. Vi vil selvfølgelig kreve sluttbrukererklæring når vi selger til Chile, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.