Stange: I 30 år har Bjørseth levd og åndet for det mekaniske verkstedet han startet selv i 1980. Nå nærmer han seg pensjonsalder, og kan tenke seg litt roligere dager. Dermed er han på jakt etter nye eiere.
– Sønnen min er mekaniker og jobber her. Han er veldig flink, men ønsker ikke å overta. Det er ingen selvfølge å reise hjem fra jobben klokken fire hver dag om man er daglig leder, og det har han nok skjønt, sier Bjørseth.
Barna vil ikke overta
Bedriften har i dag åtte ansatte og driver blant annet med utvikling av nye maskiner, maskinering, platearbeid, sveising, montering og reparasjoner. Bjørseth håper noen vil kjøpe hele bedriften og drive videre med alle de ansatte. Til å gjøre den jobben har han hyret inn en bedriftsmegler.
– Dette er en helt typisk sak. Barna til gründere sier ofte at de ikke ønsker å jobbe så mye og ønsker ikke å overta, sier Micke Bernakiewicz i Connecto Bedriftsmegling.
Hans oppgave er å finne den perfekte kjøper. Det bruker han alt fra tre til 15 måneder på.
– Bedriftsmegling er en egen profesjon. Mange går til advokaten sin eller revisor, men de har jo ikke peiling på gode kjøpere. Vi driver med matchmaking og prøver å finne synergier der vi kan, sier Bernakiewicz.
Hans selskap har spesialisert seg på små- og mellomstore bedrifter. I år er målet å selge ti selskaper, inkludert Bjørseth Industriservice.
Bernakiewicz har dannet seg et bilde av hvem som kan tenkes å kjøpe det mekaniske verkstedet:
– Noen i en nærliggende bransje, som driver med lignende virksomhet. Enten mekanisk industri som kan bruke deres maskiner til egne produkter, eller som kan legge egne produkter inn i denne virksomheten. Det må være synergier for at det skal bli en god handel, sier bedriftsmegleren.
Skal spille golf
Flere kjøpere har allerede vært på banen, men utfordingen er at noen også må overta som daglig leder.
– Det er en problemstilling vi ser på mindre steder. Vi må jobbe med å finne en som kan være daglig leder, spesielt i yrker der det trengs fagkompetanse i tillegg, sier Bernakiewicz.
Bedriftsmegleren har stor tro på å finne rett eier til Bjørseth Industriservice.
– Tre av fire kjøpere er noen eier aldri hadde sett for seg, sier han.
Bjørseth Industriservice ligger i Stange næringspark og har stort sett alle bedriftene der som kunder. Planen er å utvide parken og lage et nytt industriområde.
– Da vil det bli mer å gjøre, sier Bjørseth.
I vinter har en av de ansatte vært delvis permittert, men han er nå tatt inn igjen.
– Mange av kundene merket finanskrisen. Og når kundene har lite, blir det lite på oss, sier Bjørseth.
Han startet bedriften i 1980 for å kunne ha noe å gjøre om vinteren. Hovedgeskjeften var jordbærproduksjon.
– Men etter to år var det så mye å gjøre på verkstedet, at jeg måtte kutte ut jordbærene, sier gründeren.
– Hva skal du gjøre når bedriften er solgt?
– Jeg skal spille mer golf. Hele familien spiller, både sønnen min, datteren min og tre av fire barnebarn. Vi skal reise på golfturer der jeg kan gå sammen med barnebarna på golfbanen, sier Bjørseth