INDUSTRI

– Banale resonnementer

Olav Volldal, konsernsjef i Kongsberg Automotive (KA).
Olav Volldal, konsernsjef i Kongsberg Automotive (KA). Bilde: Trond Gram
Trond Gram
7. jan. 2010 - 14:42

– Vareproduserende eksportindustri i Norge er under avvikling og har vært det i mange år. Eksportindustrien er under nedbygging, og det vil bare fortsette. Eksportindustrien vil ikke overleve, sa Umoe-eier Jens Ulltveit-Moe i julen.

– Industrien er avblåst

I et nyttårsintervju med Dagens Næringsliv, sammen med Nordea-topp Gunn Wærsted, Orkla-eier Stein Erik Hagen og redertopp Elisabeth Grieg snakket han om industriens vilkår i Norge. Hagen spurte retorisk om industrien i Norge avblåst.

– Jeg mener i grunnen det. Vareproduserende eksportindustri i Norge er avblåst, bekreftet Ulltveit-Moe.

Men påstandene møter ikke mye enighet blant andre industritopper.

– Banalt

– Jeg synes resonnementene er banale. Det er helt åpenbart at det er en del industri det vil være vanskelig å drive i Norge. Men det er mye industri som kan drives i Norge, sier Olav Volldal, konsernsjef i Kongsberg Automotive (KA) til Teknisk Ukeblad.

Volldal har ledet bildelprodusenten KA siden midten av 1980-tallet. Det er ikke første gangen han har blitt spådd en framtid som arbeidsledig industrileder.

– Jeg har ledet denne bedriften veldig lenge og har hørt at det ikke er mulig å drive bildelproduksjon i Norge i 25 år nå. Det har nærmest blitt en besettelse å bevise at det går an, sier han.

Høyt teknologinivå

Han mener at høyt automatiserte virksomheter i høyeste grad har livets rett, også i Norge.

– Produkter som har høyt teknologinivå og en stor avstand mellom kostnad og pris kan godt drives i Norge, sier videre.

– Men starter man med helt standard produkter med høy grad av arbeidsintensitet, kan man ikke drive med det i Norge, legger Volldal til.

– Kan ikke deppe LO-sjef Roar Flåthen.
– Kan ikke deppe LO-sjef Roar Flåthen.

– Kan ikke deppe

LO-sjef Roar Flåthen, med en fortid som mekaniker ved Kongsberg Våpenfabrikk og bakgrunn som hovedkasserer i det industritunge Fellesforbundet gir heller ikke den tidligere NHO-toppen Jens Ulltveit-Moe rett.

– Jeg velger å være positiv, men det betyr at må føres en politikk som understøtter industrien, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Vi kan hvis vi vil, men da må vi ha industriledere som tror på det de gjør, og ikke går rundt og depper, sier LO-sjefen med henvisning til Ulltveit-Moes uttalelser.

Må legge til rette

Han mener det må legges til rette for at omstillingsdyktige og innovative bedrifter har livets rett i Norge. For å få til det mener han myndighetene må satse enda mer på forskning og utvikling, innovasjon og høy kompetanse.

– Vi må utnytte vår unike situasjon innen energi til industriell nyskaping og bygge på de erfaringene vi har gjort tidligere. Tenk på det vi utrettet i Nordsjøen eller det vi har gjort med aluminiumsindustrien, sier Flåthen og peker på Hydro-sjef Svein Richard Brantdzæg.

Kutter ikke på teknologi

Hydro-sjef Svein Richard Brantdzæg
Hydro-sjef Svein Richard Brantdzæg. Trond Gram
Hydro-sjefen, som nettopp har åpnet verdens mest energieffektive aluminiumsverk i Qatar understreker viktigheten av å omstille seg.

– Det er noe Hydro gjør hver dag. Vi har kuttet kostnader på alle områder, men hatt full gass på teknologiutvikling og innovasjon, sier han og understreker at det er et viktig element for å unngå industridød.

Selv om Hydro har åpnet fabrikk i Qatar, samtidig som de har stengt linjer ved verk i Norge, har han tro på at det går an å være industribedrift med virksomhet i Norge.

– Vi satser på å kunne drive våre aluminiumsverk i Norge videre, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.