INDUSTRI

– At det gikk an å være så dum

Stein Lier-Hansen, administrerende direktør Norsk Industri
Stein Lier-Hansen, administrerende direktør Norsk Industri Bilde: Camilla Aadland
Trond Gram
16. okt. 2009 - 12:42

– Vi har gode forskere, men alt for ofte ser vi at kommersialiseringen skjer i andre land. Vi må få på plass statlige virkemidler for å få de store demonstrasjonsprosjektene og pilotene på plass og på den måten få frem norsk teknologi, sa Stein Lier-Hansen under et seminar i regi av Høyre på Stortinget.

Han var ikke imponert over det han så i årets statsbudsjett.

Logisk sammenheng

– Det må være en logisk sammenheng mellom virkemidlene som gjør at vi kan kombinere støtte til pilotanlegg for kommersialisering og andre ordninger. Nå har regjeringen laget verdens dummeste ordning i statsbudsjettet, mener Lier-Hansen og viser til Norske Skog som jobber med å bygge en biodieselfabrikk på Follum, men som nå risikerer at det blir en avgift på biodiesel.

Les også: Håper regjeringen har tabbet seg ut

– Vi trodde ikke at det gikk an å være så dumme, sier Lier-Hansen.

Han mener det ikke er etablert gode nok støtteordninger i Norge som gjør at umoden teknologi kan få livets rett kommeriselt sett.

Global modernisering

– Det vil skje mye globalt i moderniseringen i industrien frem mot 2020. Vi må sørge for at andre land ikke tar vår posisjon, sier Lier-Hansen.

Lier-Hansen viser til at Norge er et EØS-land og at det finnes EU-regelverk som sørger for at staten kan være mer aktiv i forhold til å støtte miljøteknologi.

– Det kommer nye åpninger for statsstøtteregler etter København. Vi har et tidsvindu som norske myndigheter må utnytte.

Ikke livets rett?

Norge er ikke så bra at industrien blir her uansett. Den globale industrien er mindre avhengig av Norge enn Norge er avhengig av industrien.

Hvis vi ikke får på plass et miljøteknologifond, så er jeg redd for at umodne teknologier som er langt over labskala, og klare til å testes ut i stor skala, ikke vil ha livets rett i Norge med mindre vi får på plass investeringsstøtte.

Solenergiproduksjon har primært blitt en suksess i Norge fordi andre land lager rammebetingelser som gjør solceller levedyktige.

– Tyskerne best

Thorleif Enger i Forum for miljøteknologi, inntil i fjor toppsjef i industrigiganten Yara, mener det er bemerkelsesverdig hvor ulikt nasjoner og bedrifter har tatt følge av dette.

– Tyskerne har mer enn noen innsett hvilken enorm konkurransekraft dette representerer. De har bygget opp en industri innen sol- og vindenergi som er ledende. Det er en million tyskere i dag som jobber innen «clean tech». De forventer at det kommer til å bli det dobbelte innen 2020, sa han til en forsamling av Høyre-politikere og næringslivstopper.

Enger viser til at det i Tyskland er innført subsidier til miljøteknologi i industriensom gradvis trappes ned i tråd med at teknologiutviklingen modnes.

– Dette er subsidier basert på en offensiv tankegang, sa han.

Norge langt etter

– Norge ligger langt etter. På FoU-området har det skjedd mye bra, men å ta det derfra til industrialisering. Der henger vi langt etter, mente Enger og la til at poenget når det gjelder miljøteknologi er at det ikke er noe marked i utgangspunktet. Det må skapes og der har politikerne et betydelig ansvar.

– Vi har vært i møte etter møte med Enova og Innovasjon Norge og måtte nesten konkludere med at det ikke finnes støtteordninger, påpekte han.

Les også: – Norge ligger langt bak andre land

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.