OLJE OG GASS

Aker Solutions sikret kontrakt på 14 milliarder

Med Total.

Aker Solutions skal levere undersjøisk produksjonssystem til Totals Kaombo-prosjekt i Angola.
Aker Solutions skal levere undersjøisk produksjonssystem til Totals Kaombo-prosjekt i Angola. Bilde: Slater King/Aker Solutions
15. apr. 2014 - 08:29

Produksjonssystemet skal leveres til franske Totals Kaombo-prosjekt i Angola.

– Denne kontrakten er en milepæl som ytterligere styrker et viktig samarbeid med en nøkkelpartner, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker Solutions.

Han sier kontrakten er en betydelig bragd for selskapets undersjøiske virksomhet og betegner den som strategisk viktig i selskapets utvikling i Angola og regionen.

Siden 1999

Kaombo er en av verdens største undersjøiske leteområder, og ligger i blokk 32 om lag 260 kilometer vest for hovedstaden Luanda på Angolas kyst.

Aker Solutions opplyser at de gjennom et samarbeid med det angolske selskapet Prodiaman Oil Services Lda. har forpliktet seg til å utvikle lokale innholdsaktiviteter både for dette og framtidige prosjekter i Angola.

– Jeg er svært fornøyd med at Total er en del av dette betydelige prosjektet med Aker Solutions, sier Prodiamans konsernsjef Pedro Godinho.

Det norske industrikonsernet har vært i Angola siden 1999. Selskapet har 130 ansatte i landet.

100 milliarder

Total opplyste mandag at selskapet ville gå i gang med Kaombo-prosjektet utenfor Angola-kysten etter å ha redusert kostnadene med rundt 25 milliarder kroner.

Den totale prislappen ligger nå på i underkant av 100 milliarder kroner, noe som vil hjelpe Angola med å holde trykket på oljeproduksjonen oppe i lang tid.

Investeringene i det ultradype havprosjektet på mellom 1.400 og 1.900 meters havdyp har vært utsatt en rekke ganger på grunn av kostnadene. Det blir sett på som svært viktig for Angola. Landet er Afrikas nest største oljeprodusent og arbeider med å erstatte gamle felt og nå sine produksjonsmål.

650 millioner fat

Prosjektet i blokk 32 har planlagt oppstart i 2017, og får en produksjonskapasitet på 230.000 fat oljeekvivalenter per dag. Det franske oljeselskapet har anslått oljereservene til å ligge på rundt 650 millioner fat.

Kaombo-prosjektet skal utvikle seks av til sammen tolv felt i blokk 32. Feltene strekker seg over et område på 800 kvadratkilometer i den sentrale og sørøstlige delen av blokken.

Total har en eierandel på 30 prosent i blokk 32. Det samme har Sonangol P & P, mens Sonangol Sinopec International har 20 prosent.

Esso Exploration sitter med 20 prosent, Production Angola Limited eier 15 prosent og Galp Energia 5 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.