Advarer mot patentkrig

Advarer mot patentkrig
BEKYMRET: Philips' Ruud Peters liker ikke at store selskaper som Apple og Samsung er i patentkrig. Bilde: Peder Qvale

– Lite bevissthet

Næringsminister Trond Giske mener norske bedrifter er for lite opptatt av å patentere produkter og oppfinnelser.

– Det er for lite oppmerksomhet rundt patentering. Derfor har vi satt av midler i statsbudsjettet for å øke oppmerksomheten rundt dette. En av ti bedrifter vet ikke hvordan man patenterer, eller vet ikke om det i det hele tatt, hevder han.

– Det vil alltid være noen som vil ha penger fra deg. Jeg syns dette er skummelt, uttalte han under Patentstyrets 100 års-jubileumskonferanse denne uken.

Omfanget øker

Peters er direktør i Philips Intellectual Property & Standards, en avdeling som passer på at ingen misbruker Philips-patenter. Direktøren forteller at elektronikkgiganten for tiden har 64 stående søksmål mot seg fra små og store som hevder Philips bruker patentene deres ulovlig.

Derfor ruster konsernet nå opp til patentkrig. Forsvaret deres er samarbeid med flere aktører som skal jobbe mot disse søksmålene. Det siste våpenet er Article One, et firma med over 30.000 eksperter som jobber med å nøytralisere slike trusler.

– Det krever en mengde penger og mye arbeid å gjøre dette. Men vi er bare nødt til å gjøre det, erkjenner han.

Krig

Smellene er allerede godt hørbare andre steder. Samsung og Apple er kanskje de mest aktive med sine stadige søksmål mot hverandre. Det som hisser dem opp mest er teknologien som brukes i Android-telefoner. Allerede har de et tjuetall søksmål mot hverandre bare på dette området, men tabletmaskiner er også et hett tema.

Apple fikk stoppet Galaxy Tab-salget i Europa

Samsung får selge igjen

Vanskelig framover

Ruud Peters i Philips mener stadige søksmål som dette gjør det vanskelig å lage ny teknologi.

– Det er svært vanskelig å konkurrere på standardiserte produkter som smarttelefoner og tablets uten patenter. Suksessen går ikke bare på hvor god man er på å lage produktene, men også hvor gode man er til å beskytte IP (Intellectual Property) og teknologi, sier han.

– Man kan forske i flere år på en teknologi, og så kan plutselig noen ta den fra deg. Derfor er det nå risikabelt å investere tungt i en spesiell teknologi, poengterer Peters.

Verdensomspennende

Det var i det store og hele IP-problematikken verden rundt som sto på agendaen under Patentstyrets jubileumskonferanse. Blant annet viste foredragsholdere fra USA, Storbritannia og flere asiatiske land hvilke problemer og utfordringer de står overfor i sine land.

– Lite bevissthet

Næringsminister Trond Giske var også til stede for å snakke om situasjonen her hjemme. Han mener norske bedrifter er for lite opptatt av å patentere produkter og oppfinnelser.

Næringsminister Trond Giske. Foto: Peder Qvale
Næringsminister Trond Giske. Foto: Peder Qvale Peder Qvale

– Det mangler bevissthet på dette med patentering. Noe av det kommer fra vår store og sterke olje- og gassindustri. Det er ikke så mange små innovasjoner, sa han og la til:

-En av ti bedrifter vet ikke hvordan man patenterer, eller vet ikke om det i det hele tatt. Derfor satte vi av midler i statsbudsjettet for å øke oppmerksomheten rundt dette.

Jubileumskonferansen ble avsluttet torsdag.

Les mer om: