IT

– Indere truer ikke norske arbeidsplasser

Espen Zachariassen
29. mai 2009 - 09:12
Vis mer

FORNEBU: Lakshmi Narayanan er en av fire indiske IT-arkitekter og utviklere fra Accentures India-kontorer som gjester det norske hovedkontor i Asker.

De er tungt involvert i testene av den nye offentlige tjenesteportalen Altinn II, som skal på lufta til høsten.

– Den største forskjellen fra hjemme er en mye flatere organisasjon hvor vi har lov til å gi uttrykk for det vi mener til ledelsen, sier teamlederen.

Samarbeid

I tillegg til egne ressurser, drar Accenture Norge nytte av kompetanse fra utviklere i India.

Norske arkitekter designer løsningene, som utvikles i India og deretter sendes til Norge for testing.

– Er det noe vi har lært av samarbeidet med kollegene fra øst det siste året, så er det å stole på India, sier Leif Arne Rones, som leder arkitektteamet i Altinn II-prosjektet.

Offshoring

Det er en del usikkerhet knyttet til å sette bort arbeidsoppgaver til partnere i lavkostland, såkalt offshoring. Ikke alle norske teknologer er like begeistret for at stadig mer utviklingsarbeid gjøres av kolleger i andre himmelstrøk fordi timeprisen er langt hyggeligere, sett med arbeidsgivers og kundenes øyne.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Derfor er det en tendens til at vi her i Norge holder kortene litt for tett til brystet. Vi skal overkontrollere det som gjøres i India. Men vi har lært at det går bra å slippe tøylene litt og gi inderne konkrete ansvarsområder, sier Rones.

– Hva med de bedriftskulturelle forskjellene?

– Et slikt samarbeid går ikke på skinner av seg selv. En viktig suksessfaktor er at vi er ett firma i begge land som har én felles prosjektmetode i bunn, sier IT-arkitekten.



Fysisk avstand

Problemene til å begynne med handlet om felles forståelse av innholdet i dokumenter.

– Men årsaken til det var at vi befant oss på fysisk to forskjellige steder, og det kunne like gjerne vært Trondheim som India, sier Rones.

Rones mener at offshoring til lavkostland kan gi en bedre offentlig forvaltning.

– Når vi trekker inn indiske ressurser, får vi mer ut av hver krone. Da kan vi bygge elektroniske løsninger som offentlig forvalting ellers ikke ville hatt penger til.



Undergraver

– Mens den motsatte holdningen er at dette undergraver norske arbeidsplasser i IT-bransjen?

– Jeg forstår at noen har den frykten, men jeg er egentlig ikke redd for den utviklingen. Vi er jo ikke blitt arbeidsløse her i Norge selv om tradisjonelle industrier som både tekstil- og skoproduksjon har forsvunnet, sier Leif Arne Rones.

Reddes av staten

Accenture har det litt bedre enn de fleste andre konsulenthus om dagen. Bransjen er preget av redusert aktivitet, ansettelsesstopp og begrenset reisevirksomhet.

Årsaken er finanskrisen, som har bremset IT-investeringene, spesielt i privat sektor.

Derfor er avtaler med offentlig sektor en spesielt viktig inntektskilde, og Accenture sikret seg en av landets største kontrakter sommeren 2007.

Rekrutterer fortsatt

Byggingen av Altinn II sammen med Avanade har en ramme på 700 millioner kroner. Det kommer godt med i disse tider.

– Vi har ikke ansettelsesstopp og driver ennå rekruttering. Så vi har nok en tryggere hverdag enn andre selskaper, sier Leif Arne Rones, leder av arkitektteamet rundt Altinn II.

– Det er behagelig å ha stor aktivitet mot offentlig sektor i disse tider. Det gir en trygghet for vår bransje, som normalt er veldig konjunkturutsatt, medgir Rones.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.