Implenia bygger gangbru i Sarpsborg

En lang og kronglete prosess ser ut til å få en lykkelig slutt. Sarpsborg kommune gir Implenia i oppdrag å bygge en 125 meter lang nettverksbuebru for myke trafikanter over Glomma.

I dag må man gå en lang omveg for å komme mellom Opsund og Hafslundøy. Neste sommer kan man går over denne brua.
I dag må man gå en lang omveg for å komme mellom Opsund og Hafslundøy. Neste sommer kan man går over denne brua. Bilde: Plan Arkitekter
11. okt. 2016 - 01:48

Kontrakten er ikke underskrevet, men det er ingen tvil om hvem som får den. Klagefristen gikk ut på fredag.

30,834 millioner kroner blir kontraktsummen på. De totale omkostningene er anslått til 44 millioner kroner. Implenia får kontrakten i konkurranse med AF Gruppen og Askim Entreprenør.

Spenner over hele Glomma

Brua skal knytte sammen boligområdene på Hafslundsøy og Opsund som ligger nord for Sarpsborg sentrum. Den eneste forbindelsen mellom dem nå er flere kilometer lang og går delvis på sterkt trafikkerte veger. Når gang/sykkelbrua blir ferdig, blir det bare noen hundre meter mellom boligområdene.

Nettverksbrua er prosjektert av Sweco og Plan Arkitekter. Den skal spenne over hele Glomma. Buespennet blir 86 meter langt. Avstanden mellom landfestene for buen blir 106,5 meter.

Gangbanen får total bredde på 5,45 meter. Av dette blir 3,5 meter disponibelt for trafikantene. I buespennet består gangbanen av en stålplate med langsgående og tversgående avstivning. Sidespennene blir støpt. Det blir også de delene av buen som ligger under gangbanen. Over gangbanen blir det stål.

Konkurranse med forhandling

Brubyggingen ble utlyst som konkurranse med forhandling. Mye var låst, men entreprenøren kunne forhandle om byggemetode. Byggherren hadde beskrevet en løsning som gikk ut på at buespennet skulle bygges ferdig på en golfbane i nærheten og fraktes til brustedet på lekter.

Implenia har valgt en annen metode. Buespennet skal bygges på Hafslundøy i brutraséen. Det er ikke plass til hele spennet på land, så det skal settes opp  midlertidige pilarer i elva som skal støtte det i byggetiden. Når spennet er ferdig, skal pongtonger erstatte de midlertidige pilarene. Deretter blir hele buespennet trukket over Glomma.

Helst før vårflommen

- Det er en fordel at det er liten vannføring i Glomma når vi trekker buespennet over. Vi planlegger å bli ferdig før vårflommen setter inn neste år, sier Implenias prosjektleder Per Kristian Skjølås.

Prosjektering av brua ble utlyst for fem år siden. Vinneren av konkurransen lanserte en spennbåndbru. Da byggingen av brua ble utlyst senere, var anbudene så høye at kommunen droppet planene. I stedet valgte man å lyse ut en brutype som har blitt velkjent i Norge de siste årene.

Nettverksbrua ble utlyst i juni i år. Nå ser det endelig ut til at folk på Opsund og Hafslundøy skal få en kort forbindelse over Glomma. Hvis alt går som planlagt, blir den åpnet neste sommer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.