KRAFT

Ikke pristak på strøm

DYR STRØM: Det er ikke satt noen øvre grense for hvor dyr strømmen i Norden kan bli.
DYR STRØM: Det er ikke satt noen øvre grense for hvor dyr strømmen i Norden kan bli. Bilde: Colourbox.com
Øyvind LieØyvind Lie
15. des. 2010 - 15:30

Kraftbørsen opererer riktignok med en såkalt “teknisk prisgrense”. Den er på 2.000 euro/MWh, som nå tilsvarer 15,80 kroner/kWh.

I tillegg må forbrukerne betale moms, elavgift, nettleie og et påslag på spotprisen hvis de er privatkunder med spotpriskontrakt.

– Årsaken til at vi har en teknisk prisgrense er at vi må ha en øvre og en nedre verdi å legge inn i systemet når vi beregner pris. Det må være et spenn, sier kommunikasjonsdirektør Siw Hauge i Nord Pool Spot.

Les også: – Slutt å ta overpris

Ikke tak PRISTAK: Det finnes ikke noe pristak på strøm i Norden, sier Nord Pool Spots kommunikasjonsdirektør Siw Hauge.
Ikke tak PRISTAK: Det finnes ikke noe pristak på strøm i Norden, sier Nord Pool Spots kommunikasjonsdirektør Siw Hauge.

Ikke tak

Men dette er ikke noe pristak. Nord Pool Spot mener at markedet alene skal avgjøre hvor høy eller lav kraftprisen skal bli.

Derfor er kraftbørsen svært opptatt av å oppfordre kundene til å bli mer fleksible i sitt forbruk, slik at ekstrempriser unngås.

Den tekniske prisgrensen er lagt på et slikt nivå at den ikke skal virke definerende for prisen. Hvis prisene endrer seg, kan også den tekniske prisgrensen endre seg.

Les også: Kritiserer hemmelighold av prisdata

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Effektreserve

Hvis det ikke bys nok kraft inn på den daglige spotauksjonen til at bud- og etterspørselskurven krysses og det blir en pris, vil Nord Pool Spot ta med effektreserven i Sverige og Finland med i prisberegningen. Dette er kraftverk som Svenska Kraftnät og Fingrid har i bakhånd i tilfelle det oppstår en anstrengt forsyningssituasjon.

I de fleste tilfeller vil bud- og etterspørselskurven da møte hverandre slik at det blir en pris. Hvis ikke det skulle skje, vil Nord Pool Spot be de nasjonale systemoperatørene om at handelskapasiteten utvides.

Les også: Sverige redder Midt-Norge

Avkorting

Hvis det heller ikke hjelper, vil alle budene fra kjøperne bli kuttet like mye, altså med samme forholdstall. Det innebærer altså at kraftkjøperne ikke får kjøpt så mye strøm som de ønsker.

En slik avkorting har kun skjedd én gang, og det var i Danmark tirsdag i forrige uke. Da ble områdeprisen på Sjælland 2 000 euro/MWh, og forbrukernes bud ble avkortet. Det innebærer ifølge Hauge ikke at privathusholdninger mistet strømmen.

Det er de store kundene som handler strøm direkte på spotmarkedet som ikke fikk tilslag på hele volumet de ønsket, slik at for eksempel industribedrifter måtte redusere sitt forbruk. I tillegg måtte kunder som kan velge mellom olje og strøm koble over på kun olje.

Les også: – Nettkapasiteten bør utnyttes bedre

Fleksibel grense IRRITASJON: Ekstremt høye kraftpriser gjør at folk mister tilliten til kraftmarkedet, mener administrerende direktør Harald A. Lein i NTE.
Fleksibel grense IRRITASJON: Ekstremt høye kraftpriser gjør at folk mister tilliten til kraftmarkedet, mener administrerende direktør Harald A. Lein i NTE.

Fleksibel grense

Når en slik situasjon oppstår, kan Nord Pool Spot endre prisgrensen på svært kort varsel. Allerede i neste dags spotauksjon kan den tekniske prisgrensen være forhøyet for at tilbuds- og etterspørselskurvene skal kunne møtes. Tanken er at hvis bare prisen blir høy nok, vil forbrukerne skru av strømmen.

I resten av Nord-Europa er den tekniske prisgrensen satt til 3 000 euro/MWh. Etter hvert som Norden integreres tettere med resten av det europeiske kraftmarkedet, må prisgrensen i Norden og Europa harmoniseres. Nord Pool Spot har ennå ikke bestemt når og hvordan dette skal skje.

Les også: Esa gransker norske prisområder

Kritisk

På et seminar på BI om kraftpriser i forrige uke var administrerende direktør Harald A. Lein i NTE Marked kritisk til at strømmen kan koste så mye.

– Taket er relativt høyt i forhold til den normale prisen. Når prisen kommer opp i 16 kroner/kWh, bidrar det til irritasjon for folk flest på kraftmarkedet. Det er en stor belastning. Terskelen bør senkes for å ha tillitt i markedet, sa han.

Han påpekte også at mange ikke har mulighet til å skru av strømmen å slippe å betale når prisene blir ekstreme.

– Det er viktig at vi ikke påfører belastningen til de som ikke har mulighet til å by, sa Lein.

Vanlige forbrukere betaler gjennomsnittsprisen for hele måneden, og da får de ikke billigere strøm selv om de skrudde av varmekablene det døgnet prisene var som høyest.

Tror på fleksibiliteten

Nord Pool Spot står imidlertid fast i sin tro på fleksibiliteten til aktørene på kraftmarkedet.

– Erfaringen fra sist vinter viser at mange reduserte forbruket når prisen ble kjent. Nord Pool Spot er opptatt av at denne fleksibiliteten blir budt inn i spotmarkedet. Den kan føre til at prisen blir lavere, sier Hauge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.