NYHETER_BYGG

Ikke herre over tiden

- Hele bildet med tidspress i byggebransjen er veldig komplisert. Jo større tidspress, desto større krav til detaljplanleggingen, understreker prosjektleder Jon-Harald Jensen i Oslo Prosjektadministrasjon.

Med erfaring både fra utførende entreprenør samt byggherreorganisasjon, og nå som konsulent på oppdrag for byggherrer, mener Jensen at tidspresset klart påvirker kvaliteten på det som bygges.

- Stress og mas er en viktig faktor, men jeg opplever ikke det som næringens største problem på kort sikt. På lang sikt skader dette byggenæringen ved at folk slutter i bransjen, sier Jensen.

Konkurrerer på tid

Alle som utfører byggeoppdrag i dag konkurrerer på tid. Det er derfor viktig at byggherren gjør seg opp en formening om hva som vil være akseptabel byggetid.

- Byggherrene må være klar over hva de taper ved å gå på akkord med tid. Ved å korte ned alle frister, blir tiden avsatt til både tørkeprosesser og lufting for knapp for dette er jo ofte minimumstider i utgangspunktet. Det fører på sikt til både råte, mugg og kjemiske prosesser som igjen fører til syke bygg, mener Jensen.

- Sluttdatoer låses ofte før man vet når produksjonsstarten er, mens endringer som gjøres på planleggingsstadiet i prosjektet, får konsekvenser for selve produksjonstiden. Byggherrens beslutninger dras ut i tid, uten at dette nødvendigvis får konsekvenser for sluttdatoen. Det er dessverre slik at dette igjen får konsekvenser for kvaliteten, understreker Jensen.

Feil rekkefølge

En annen feil som ofte gjøres i forbindelse med tidspress, er at ting blir gjort i feil rekkefølge. Det igjen fører ofte til forringet kvalitet på grunn av omgjøringer, dårligere løsninger, redusert funksjonalitet og mindre brukervennlighet.

- Det er min oppgave som prosjektleder for byggherren å redegjøre for konsekvensene av valgene de gjør og sørge for at de har et best mulig beslutningsgrunnlag, påpeker Jensen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.