INDUSTRI

– Ikke dropp atomkraften

SPRER PANIKK: Atomkraftulykken i Japan skaper debatt, men EUs klimakommisær Connie Hedegaard mener atomenergien trengs hvis EU skal oppfylle sine klimamål.
SPRER PANIKK: Atomkraftulykken i Japan skaper debatt, men EUs klimakommisær Connie Hedegaard mener atomenergien trengs hvis EU skal oppfylle sine klimamål. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
23. mars 2011 - 15:24

Atomkraften er en stor og nødvendig del av Europas energiforsyning, og uten den når man ikke klimamålene.

Det sier EUs klimakommisær Connie Hedegaard etter atomkraftulykken i Japan som har gitt ny energi til den europeiske atomdebatten.

– Vi må hindre at panikken sprer seg, sier Hedegaard ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

SPRENGT I FILLER: Atomulykken ved Fukushima-kraftverket fører til at mange land utsetter sine planlagte kjernekraftverk. Reuters/Scanpix

Tester anleggene

EU vil nå stressteste alle atomkraftverkene i Europa, men testene er ikke bindende for medlemslandene. Det enkelte land har fortsatt full kontroll over atomkraftpolitikken.

– De fleste medlemsstatene har så langt sagt at de vil fortsette med sine planer. Vi har 143 atomkraftverk i Europa. De kommer ikke til å stenge med det første, sier Hedegaard.

Italia er ett av de europeiske landene som er utsatt for jordskjelv. I dag vedtar de et moratorium, altså en midlertidig utsettelse, på ett år for plassering og bygging av nye atomkraftverk.

Ønsker 25 prosent atomkraft

Italia har ingen atomkraft, men energiselskapet Enel sa i forrige uke at de holder fast på ønsket om å bygge kjernekraftverk. Statsminister Silvio Berlusconi har tidligere uttrykt ønsker om at en fjerdedel av Italias kraft skal komme fra atomkraftverk.

Italia avholdt en folkeavstemning om atomkraften etter Tsjernobyl i 1987, og folket sa nei. En ny folkeavstemning skal etter planen avholdes i juni i år.

Tyskland har stengt ned syv kjernekraftverk og skal gå gjennom sikkerheten etter ulykken i Japan. Også britene skal gå gjennom sikkerheten. I går ble det kjent at franskeide EDF Energy har hatt flere uønskede nedstengninger og problemer med kjølingen på Torness-kraftverket høsten 2010.

USA har hittil ikke endret sine atomkraftplaner etter ulykken i Japan, mens Kina har utsatt alle sine 27 atomkraftverk som er under planlegging eller bygging.

Les også:

– Norge øker strålingsfrykten

– Fukushima ingen atomkatastrofe

Kjernekraftindustrien får munnkurv

– Ingen nye kraftkilder kan erstatte atomkraft

Atomkraftplaner legges på is i Asia

IEA frykter atomskepsis

Tyskland stenger sju kjernekraftverk

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.