IT

– Ikke behov for .oslo-domener

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa mottok i dag rapporten "Nye toppdomener av nasjonal betydning" av en arbeidsgruppe ledet av seksjonssjef Ørnulf Storm i Post- og teletilsynet.
Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa mottok i dag rapporten "Nye toppdomener av nasjonal betydning" av en arbeidsgruppe ledet av seksjonssjef Ørnulf Storm i Post- og teletilsynet. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
11. mars 2011 - 14:32

– Stort sett når vi møtes i dette rommet, er det for å snakke om etterslep på bane og vei, og da er det desto bedre å vite at vi er i forkant på dette området, sa samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa på en presseseanse i dag.

Konkurranse

Norge er nemlig det første landet i verden som har sett nærmere på behovet for nye toppdomener med norsk identitet, for eksempel .oslo, .rogaland, .svalbard eller .kontinentalsokkelen. I dag har vi bare .no som alternativ.

En arbeidsgruppe ledet av seksjonssjef Ørnulf Storm i Post- og teletilsynet har jobbet med saken siden februar i fjor, og i dag ble sluttrapporten overlevert ministeren.

– Bakgrunnen for dette er et ønske om økt konkurranse og innovasjon på internett. Internett har utviklet seg veldig, og samfunnet er avhengig av det både økonomisk, kulturelt og sosialt. Domenenavn har blitt en viktig innsatsfaktor på internett, så en utvidelse kan ha mye å si for dette markedet, poengterte Storm.

Nytt rammeverk

Amerikanske ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) jobber i disse dager for å utvide antall toppdomener på internett.

Det er ventet at de vil vedta det endelige rammeverket i løpet av året, og Samferdselsdepartementet har derfor som mål å utarbeide nasjonale retningslinjer så snart som mulig.

Departementet har dessuten opprettet en egen blogg om temaet, hvor de ber om råd og innspill i prosessen.

Ikke behov

Arbeidsgruppa konkluderer imidlertid med at det “per i dag ikke er tegn i markedet som tilsier behov for gTLDer av nasjonal betydning.” GTLD står for generisk toppnivådomene.

Storm påpeker at de ikke forventer noe rush av domeneregistreringer om det åpnes for .oslo og liknende.

– Det er ikke grunnlag for å si at det er et stort behov for nye nasjonale toppdomener, men samtidig viktig å si at det internasjonale domenemarkedet er i rask utvikling, og spesielt når utvidelsen blir vedtatt. .berlin og .paris er underveis, og dersom flere land tillater hovedstadsnavn som toppdomene, vil det åpne for profilering av næringsliv, turisme og kultur. Dette vil kunne påvirke Norge, og er et viktig moment, sa han.

Les også:

Posten lanserer "e-post"

Dyrt

Et faktum som taler mot slike nye toppdomener, særlig i et lite land som Norge, er at ICANN krever 185.000 dollar bare i såkalt “evaluation fee” per domene.

– Vi håper at beløpet som kreves for å søke om domenenavn vil gå ned. Slik det er i dag, må man ha en god forretningsidé for at et nytt domene skal ha livets rett, sa Storm.

Topptungt

Arbeidsgruppa anbefaler at det er Samferdselsdepartementet som bør være øverste beslutningsmyndighet for introduksjon av nye toppdomener av nasjonal betydning.

De mener også at dagens domeneforskrift bør endres slik at den kan overføres til eventuelle nye toppdomener.

Utenom Storm, besto arbeidsgruppa av følgende personer:

  • Thomas Nortvedt, underdirektør i Forbrukerrådet (til juni 2010)
  • Svenn Richard Andersen, rådgiver i Forbrukerrådet (fra juni 2010)
  • Jon Bing, dr. juris ved Universitetet i Oslo
  • Solrun Dolva, seksjonssjef i Patentstyret
  • Rune Foshaug, sjefsanalytiker i Abelia
  • Annebeth B. Lange, juridisk ansvarlig i UNINETT Norid AS
  • Elise Lindeberg, seniorrådgiver i Post- og teletilsynet
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.