NYHETSBREV

Ifea samler Ex-spesialister

Riktig vedlikehold og driftssikre løsninger står i sentrum på årets Ex-forum i Stavanger.

Arild Nordø, leder av Ifeas Ex-utvalg, Siemens
Arild Nordø, leder av Ifeas Ex-utvalg, Siemens Bilde: Ifea

I en tid med lav oljepris og oppmerksomhet på kostnadsreduksjoner samles landets Ex spesialister i Stavanger den 25 og 26 november 2015 for å diskutere riktig vedlikehold og driftssikre løsninger under Ifeas Ex-forum.

God påmelding

Deltakelsen på seminaret er allerede meget god og viser at oljeselskaper, industribedrifter og leverandører har kontinuerlig oppmerksomhet på sikkerhet og forbedringer av nåværende og fremtidige produksjonsanlegg med Ex-områdeklassifisering.

Helt siden oljeinstallasjonenes tidlige tidsalder i Norge har Ifea hatt sitt eget faglige Ex-utvalg og utarbeidet på et tidlig stadium veiledninger til hvordan utstyr og installasjoner skulle utformes i Ex- områder. Offentlige forskrifter samt nasjonale og internasjonale standarder og normer har senere blitt viktige underlag for fagfolk som leverer utstyr og de som opererer anlegg i Ex-områder.

– Hvorfor samles så mange fagfolk til Ex-forum sine arrangementer?

– Ex-forum er en viktig arena der vi legger vekt på eksponere brukernes erfaringer med drift og vedlikehold. Tekniske løsninger og leverandørenes utstyr har fått litt plass på Ex-forum sine arrangementer, men vi er mest opptatt av å få mulighet til lytte til brukerne. Derfor har Kverner og Statoil sendt sine fremste eksperter som foredragsholdere til vårt Ex-forum, forteller lederen av Ifeas Ex-utvalg Arild Nordø fra Siemens.

Les: Eliaden bør bli årets viktigste møteplass

Arena for tilbakemelding

– Hvilken rolle spiller Ex-forum som arena for teknisk utvikling og sikker drift?

– Alle elektriske installasjoner og utstyr har en levetid og når utstyret har vært i drift en stund, vil man oppdage svakhetene. Det kan være problemer med funksjonssikkerhet eller effektivt vedlikehold. Det er viktig at både leverandører, engineering selskapene og installatører får tilbakemelding om dette. Myndighetene oppdager også en del feil ved inspeksjoner. Ex-forum er en arena som samler opp informasjon om dette og sørger for å bringe ny kunnskap ut til fagmiljøene, forteller Nordø

 – Har Ex-forum ført til at ny og viktig kunnskap kommer ut til de som trenger det?

– Mange leverandører av Ex-utstyr kommer til Ex-forum for å diskutere praktiske løsninger. De får også normalt kortfattet oppdatering om endringer i forskrifter og normer. Som vanlig holder vår samarbeidspartner Norsk Elektroteknisk Komité (NEK) oss godt orientert om dette i sitt foredrag på Ex-forum.

Les også: Kraftindustrien under angrep

Oppdatering viktig

– Får vi sikrere og billigere anlegg for elektro og instrumentering Ex-områder som følge av aktivitetene i Ex-forum?

– I så fall har det vært helt avgjørende at vi bruker kunnskapen og erfaringene riktig og at bedriftene sørger for å oppdatere sine fagfolk på Ex-området. Vi må velge riktig utstyr og prosjektere anleggene hensiktsmessig første gang! Vi blir aldri helt utlært på dette området, avslutter Arild Nordø.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.