IFE tror på thorium

Unyansert: Kjell Bendiksen, administrerende direktør ved Institutt for energiteknikk (IFE) mener debatten rundt thorium er skjev.
Unyansert: Kjell Bendiksen, administrerende direktør ved Institutt for energiteknikk (IFE) mener debatten rundt thorium er skjev. (Bilde: ife)
  • Kraft

Kjell Bendiksen er direktør ved Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller. Han kaller Alf Bjørseths store satsing på kjernekraft spenstig.

- FNs klimapanel var svært klare da de konkluderte med at atomkraft er det eneste storskalaalternativet som finnes på markedet i dag som kan gi en energiproduksjon som monner de neste tiårene med neglisjerbare CO 2-utslipp. Det er veldig vanskelig å forestille seg noe alternativ, sier Bendiksen til Dagens Næringsliv.

Flere thorium-fordeler

Han sier det ikke er noe teknisk problem ved å drive et kjernekraftverk som fyres av thorium.

- Det er flere fordeler med å bruke thorium i stedet for uran. Den viktigste er at det blir mye mindre avfall av langlivede alfastrålere, sier Bendiksen, og legger til at dette blir et politisk spørsmål i Norge.

- Det er mye som må utredes nærmere, sier han til Dagens Næringsliv.

Ikke atomvåpen

Han mener det ikke er riktig av miljøvernorganisasjonene å sidestille kjernekraft uavhengig av brensel.

- Ingen atommakt i dag vil bruke thorium til atomvåpen. Men det er definitivt mulig, amerikanerne har gjort det. Spørsmålet er hvor vanskelig det vil være, sier Bendiksen til DN.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå