OLJE OG GASS

IEA frykter atomskepsis

Nobou Tanaka, IEA
Nobou Tanaka, IEA Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree
16. mars 2011 - 11:32

Under gårsdagens presentasjon av det internasjonale energibyråets (IEA) gjennomgang av norsk energipolitikk, uttrykte IEA-direktør Nobou Tanaka sin kondolanse for Japans situasjon.

– IEA følger situasjonen i Japan og er i tett dialog med japanske myndigheter. Vi er forberedt på å tilby all assistanse nødvendig, sa Tanaka under gårsdagens pressekonferanse.

Han frykter at situasjonen i Japan har ført til en frykt for atomkraft blant folk.

Eva Joly: – Kjernekraftillusjonen har sprukket

Frykter effekten

– Jeg forstår reaksjonene, men jeg er bekymret for hvilken effekt det vil ha for støtten til atomteknologi, gitt dens viktige rolle i både energisikkerhet og overgangen til et lavkarbonsamfunn, sa Tanaka.

Han råder til tålmodighet frem til nok informasjon er tilgjengelig til å kunne ha en full gjennomgang av problemene rundt de japanske atomkraftverkene.

Japans statsminister: – Hva i helvete foregår?

Dra lærdom

– Vi kan dra lærdom av dette til videre bruk av atomkraft. Jeg understreker at produksjon av atomkraft kan kun foregå under de strengeste reguleringene innen sikkerhet og risikoforståelse, sa Tanaka.

IEA har tidligere spådd økt bruk av atomkraft i fremtiden, men sier at dette nå kan endres i lys av situasjonen i Japan.

– Jeg vet ikke nøyaktig hvordan Japans situasjon vil påvirke fremtdig bruk av atomkraft. Gjennomgangen vil ta lang tid, men gjenoppbygging og utvidelsen av atomkraft kan bety høye kostnader og utsettelser. Det kan bety at atomkraft ikke vil spille en så viktig rolle i langtidsperspektivet som vi tidligere har trodd, sa Tanaka.

Les også: – Like alvorlig som Tsjernobyl

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.