OLJE OG GASS

IEA er alvorlig bekymret

OLJEKRANER: En operatør for Saudi Aramco skrur på kranen. Nå vil Det internasjonale energibyrået IEA at Opec skal øke forsyningene til oljemarkedet. Hvis ikke kan de se stygt ut for den globale veksten.
OLJEKRANER: En operatør for Saudi Aramco skrur på kranen. Nå vil Det internasjonale energibyrået IEA at Opec skal øke forsyningene til oljemarkedet. Hvis ikke kan de se stygt ut for den globale veksten. Bilde: Saudi Aramco
Kjetil Malkenes Hovland
20. mai 2011 - 09:10

Det internasjonale energibyrået IEA er alvorlig bekymret. Flere ting tyder nå på at gjenopphentingen etter finanskrisen bremses av høye oljepriser.

Trass i at oljeprisen har falt med rundt 10 prosent siden toppen i begynnelsen av mai er oljeprisene fortsatt veldig høye.

Bakgrunnen er både den faktiske produksjonen, geopolitisk usikkerhet og markedets forventninger om fremtiden, ifølge IEA.

Frykter for veksten

Det er det såkalte Governing Board som advarer, i sitt kvartalsmøte 18.-19. mai. Dette styret er sammensatt av energitopper fra medlemslandene i OECD, som igjen eier IEA.

«IEAs Governing Board uttrykker alvorlig bekymring for flere tegn på at økningen i oljepriser siden september påvirker den økonomiske gjenopphentingen ved å øke de globale ubalansene, redusere inntektene for husholdninger og bedrifter, og øke presset på inflasjon og rentenivå,» heter det i en uttalelse.

«Ettersom oljeetterspørselen øker i sesongen mai til august er det et klart og umiddelbart behov for ekstra forsyninger til raffineriene på konkurransevilkår for å unngå et enda strammere marked,» heter det videre.

Dersom dette ikke skjer, kan det resultere i en ny økonomisk tilbakegang, spår ekspertene. Dette er ikke av interesse for verken forbrukerlandene eller produsentene, mener de.

IEA-direktør Nobua Tanaka til Teknisk Ukeblad: – Oljeprisen vil bli høyere

Ber oljeprodusenter øke

IEA ber oljeprodusenter om handling for å unngå negative globale økonomiske konsekvenser som et strammere oljemarked kan føre til, og ønsker økt forsyning velkommen. Dette må ses på som en bønn til Opec og Saudi-Arabia, som har mesteparten av den globale reservekapasiteten.

«Det er trolig fattige oljeimportører som vil rammes hardest av høye oljepriser, som underminerer deres økonomiske og sosiale velferd,» skriver IEA.

Energibyrået har gjentatte ganger advart mot at veksten etter finanskrisen står i fare på grunn av høye energipriser, særlig i OECD-landene.

Oljepris kan torpedere veksten

Byrået skulle vite hva de snakker om. IEA ble dannet av de rike OECD-landene etter oljekrisen i 1973-74 for å finne ut hvordan de skulle unngå nye energikriser i fremtiden.

Mer fornybar

Det internasjonale pengefondet IMF sa nylig at global oljeproduksjon ikke har økt trass i høye priser og store investeringer. Også de konkluderer med at den globale veksten står i fare. IMF anbefaler verdens land om å gjøre seg mindre avhengige av fossil energi, blant annet ved å satse på fornybar energi.

Pengefondet: <br/> Ikke nok olje

Spørsmålet om energimangel vil bli gransket nærmere også i Norge. Helge Lurås og kollegaene hans på Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) fikk nylig penger fra Utenriksdepartementet til å gjøre en gjennomgang av verdens oljesituasjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Støtter peak oil-rapport

IEA har fått kritikk for å være altfor optimistiske i sine analyser av fremtidig oljeproduksjon, og at de skjuler premissene i sin årlige World Energy Outlook. Kritikken kom nylig i en skeptisk artikkel i tidsskriftet Energy Policy.

– IEA skjuler større oljekrise

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.