KRIGEN I UKRAINA

IAEA: Dypt bekymret over sikkerheten ved ukrainske kjernekraftverk

Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier han er dypt bekymret over sikkerheten ved de ukrainske kjernekraftverkene.

Et satellittbilde av Europas største kjernekraftverk nær Enerhodar i Ukraina. IAEA er bekymret over sikkerheten rundt de 15 atomreaktorene i landet som følge av krigen og har bedt om at eksperter fra organisasjonen kan reise inn i landet for å sikre anleggene.
Et satellittbilde av Europas største kjernekraftverk nær Enerhodar i Ukraina. IAEA er bekymret over sikkerheten rundt de 15 atomreaktorene i landet som følge av krigen og har bedt om at eksperter fra organisasjonen kan reise inn i landet for å sikre anleggene. Foto: Planet Labs PBC/ AP/ NTB
24. mars 2022 - 07:38

I en video som IAEA la ut på sine egne hjemmesider onsdag kveld, sier direktør Rafael Grossi at behovet for å forebygge en atomulykke blir mer påtrengende for hver dag.

Russiske styrker tok kontroll over det nedstengte kjernekraftverket i Tsjernobyl etter invasjonen i februar. Tirsdag advarte ukrainske myndigheter om at russerne hindret forsøk på å få kontroll over skogbranner inne i det avstengte området.

Ukraina har 15 atomreaktorer, og flere av dem er nå under russisk kontroll. Grossi sier han håper IAEA kan sende eksperter for «å ivareta sikkerheten ved de kjernefysiske anleggene og forebygge risikoen for en alvorlig ulykke som kan true både mennesker og miljøet».

– Intense møter har pågått i mange dager nå, men et positivt resultat uteblir. Til tross for dette fortsetter den urovekkende situasjonen, og behovet for å avverge en atomulykke blir mer presserende for hver dag som går, sier Grossi.

Resirkulering kan være vel og bra, men hovedproblemet er overproduksjon, skriver nettmagasinet Harvest. Bildet er fra en tekstilaksjon i Oslo i 2016.
Les også

– Hovedproblemet er overproduksjon

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.