PROSJEKTER

I morgen kan E18-bilistene ta i bruk det nye Hånes-krysset

Men fartsgrensen øker ikke ennå.

Tirsdag kan bilistene begynne å kjøre på de nye rampene i Hånes-krysset.
Tirsdag kan bilistene begynne å kjøre på de nye rampene i Hånes-krysset. Foto: Statens vegvesen
30. mars 2020 - 15:25

Håneskrysset på E18 ved Kristiansand er nå utvidet, og bilister kan fra tirsdag kveld også bruke krysset til påkjøring til E18 i vestgående retning og avkjøring østgående retning. Dette har ikke vært mulig tidligere.

– Det nye krysset gjør at bilister kommer seg raskere ut på E18 fra Hånes, og vi får mindre trafikk på lokalveiene. Det ferdig utbygde krysset skal resultere i vesentlig mindre trafikk på fylkesvei 401 mellom Hånes og Rona, og spesielt i rundkjøringen i det nærliggende Ronakrysset, forteller byggeleder Erling Andre Flo i en melding fra Statens vegvesen.

Vegvesenet skriver at beregningene viser at det nye Håneskrysset vil kunne redusere trafikken gjennom Ronakrysset med omlag 30 prosent.

Les også

Skroter E18-utbygging til Asker: – Ubegripelig

Åpner før tunnelarbeider starter

Det nye Håneskrysset åpner nå for trafikk før arbeidet med E18 Haumyrheitunnelen starter.

Alle byggearbeidene ved det nye Håneskrysset skal avsluttes i sommer. <i>Foto:  Statens vegvesen</i>
Alle byggearbeidene ved det nye Håneskrysset skal avsluttes i sommer. Foto:  Statens vegvesen

– Statens vegvesen har flere prosjekter i dette området; Håneskrysset, Haumyrheitunnelen og Varoddbrua. Det har vært viktig for oss å få samhandling mellom disse prosjektene, spesielt E18 Håneskrysset og E18 Haumyrheitunnelen. Det har vært viktig for Statens vegvesen å åpne Håneskrysset før arbeidet med tunnelene starter, for å kunne ta unna for den økte belastningen på Ronakrysset, sier Flo.

Gående og syklister var de første som kunne nyte godt av arbeidet med E18 Håneskrysset, ettersom en sykkelekspressbru over E18 stod ferdig allerede i februar.

Det flommer over med store vannmengder på Bryggen i Bergen.
Les også

Hull i vannledning: Bryggen i Bergen under vann

Alt er ferdig til sommeren

– Vi har klart å holde tidsplanen på anlegget. Alt arbeid med E18 Håneskrysset skal være ferdig til sommeren. Foruten de nye av- og påkjøringsrampene og sykkelekspressbru, vil det da stå ferdig omlag 800 meter sykkelekspressvei gjennom Håneskrysset (inkludert sykkelekspressbrua). I tillegg vil det være nye bussholdeplasser og pendlerparkeringer, sier Flo.

Selv om de nye av- og påkjøringsrampene nå tas i bruk, vil fartsgrensen på E18 forbi Håneskrysset i retning Kristiansand fortsatt være 50 km i timen. Det er fordi det fortsatt pågår anleggsarbeid tett innpå veien.

Biogassbilene i kontrakten, og noen elektriske busser.
Les også

Biogass-biler: «Dau i motoren, god å kjøre»

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.