T2

I år tar trådløs lading endelig av

De store mobilprodusentene samles om Qi-standarden.

Trådløs lading: Nokia var tidlig ute med å tilby trådløs lading basert på Qi-standarden i sine Lumiatelefoner
Trådløs lading: Nokia var tidlig ute med å tilby trådløs lading basert på Qi-standarden i sine Lumiatelefoner Bilde: Nokia
9. mars 2013 - 16:03

I følge rykter som svirrer rundt Samsungs kommende Galaxy S IV, så vil det skje noe innen trådløs lading.

Ryktene forteller at den nye telefonen vil kunne fås med induktiv lading som følger Qi-standarden.

Dette er en åpen standard utviklet av Wireless Power Consortium som kan overføre strøm mellom en ladeenhet og en mobil enhet som legges oppå.

Nokia har allerede slik trådløs lading i både Lumia 920 og 820. Hvis Samsung nå følger samme standard, betyr det at ladeutstyret kan brukes om hverandre, noe er en stor fordel. For selv om poenget med trådløs lading er å eliminere ledninger, så vil det gå en ledning fra stikkontakten til selve laderen.

En utbredt standard vil også bety at det vil blir lett å få ladet alle slags mobiler med den samme laderen både hjemme, på kafeene og i bilene.

Les også: Her er brillene som skal fjerne jetlag

Gammelt nytt

De som tror induktiv overføring av strøm er noe nytt må tro om igjen.

Teknologien ble funnet opp og demonstrert av elektrogeniet Nikola Tesla rundt forrige århundreskifte, men vi er kanskje mest kjent med den når vi lader den elektriske tannbørsten.

I mobiltelefoner tar ikke teknologien mye plass. Det er snakk om å bygge inn en flat spole hvor strømmen induseres fra laderen.

Det er Low Power-varianten av Qi-standarden som vil bli brukt til å lade mobiler, men det finnes også en Medium Power variant som kan overføre strøm med en effekt på opptil 120 watt.

Det betyr at den kan brukes til å lade kraftige PC-er.

Les også: Tester ut trådløse el-busser

Wireless Power Consortium

Wireless Power Consortium ble etablert for fem år siden av en rekke selskaper. Målet var å skape en felles standard som alle kunne bruke.

Omtrent som micro-USB har eliminert den evinnelige jakten på en lader som passer til akkurat det enkelte mobilmerke og akkurat som alle kan bruke den samme trådløse WiFi-standarden.

I bilen også: Nokia tilbyr en trådløs billader. Veldig smart når du trenger strøm, men ikke vil fikle med ladninger.
Omtrent som micro-USB har eliminert den evinnelige jakten på en lader som passer til akkurat det enkelte mobilmerke og akkurat som alle kan bruke den samme trådløse WiFi-standarden. I bilen også: Nokia tilbyr en trådløs billader. Veldig smart når du trenger strøm, men ikke vil fikle med ladninger. Nokia

Qi støttes nå av over hundre selskaper hvorav de fleste av de store mobilprodusentene.

Men den kan man lade enheter opptil 4 cm unna, med en effekt opptil 5 watt. I tillegg til å overføre strøm så kommuniserer også systemet slik at ladeeffekten kan reguleres.

Les også: Slik skal Nokia ta tilbake Norden

Hva gjør Apple?

Apple er kjent for å gå sine egne veier og ryktene sier at selskapet jobber med sin egen standard. Apple har patentsøkt en metode som kan lade små enheter som er opptil en meter unna.

De har også patentert en mer tradisjonell metode som likner på Qi-standarden.

Ryktene, som AppleInsider spekulerer i, er om dette dukker opp i den neste varianten av iPhone, 5S, eller hva den skal hete.

Les også:

Nå kan du glemme PIN-koden

Førsteinntrykk: Microsoft Surface Pro

Ny mobillinse lar deg fokusere i etterkant  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.