OLJE OG GASS

I 2017 skal myndighetene bruke mer penger på å sjekke om det italienske oljeselskapet gjør det de har sagt

Skal gå Goliat etter i sømmene hele neste år.

Goliat-prosjektet skal gås etter i sømmene hele neste år. Siden FPSO-en kom til Norge, har Petroleumstilsynet hatt nok å holde på med knyttet til den første oljeutbyggingen i Barentshavet
Goliat-prosjektet skal gås etter i sømmene hele neste år. Siden FPSO-en kom til Norge, har Petroleumstilsynet hatt nok å holde på med knyttet til den første oljeutbyggingen i Barentshavet Bilde: Eirik Helland Urke
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
15. des. 2016 - 10:33

Norske myndigheter kommer til å bruke mer penger på å følge opp det problematiske Goliat-prosjektet til neste år. Goliat er operert av Eni Norge, et underbruk av det italienske oljeselskapet Eni.

Petroleumstilsynet bekrefter for Teknisk Ukeblad at de kommer til å bruke mer tid og ressurser på Goliat og Eni i 2017.

– Vi planlegger å bruke noen ekstra ressurser på Eni i 2017, for å følge opp det selskapet sier at de vil gjøre, sier pressekontakt i Petroleumstilsynet Eileen Brundtland.

Bakgrunn: Regnskapets time: Marerittet fra Korea

Problemprosjekt

Goliat-prosjektet har vært ridd av problemer: Utsettelser, gasslekkasjer, nedstengninger og alvorlige hendelser. Under bygging omkom tre personer. Etter produksjonen startet ble en person truffet av et ståltau og ble alvorlig skadet.

Det har også vært et surt samarbeidsklima mellom ledelse og arbeidere i selskapet, samt at tillitsvalgte og vernetjeneste har varslet om uakseptable forhold på plattformen.

Flere kilder Teknisk Ukeblad har vært i kontakt, som har god kjennskap til plattformen, har siden oppstarten varslet om det de omtaler som en plattform ute av kontroll, med store tekniske problemer og frykt for å gå på jobb.

Selskapet har også unnlatt å svare tilfredsstillende på norske myndigheters henvendelser, og alvorlige avvik har blitt påpekt i tilsyn år etter år uten at det har blitt ryddet opp i.

Nå vil altså myndighetene følge selskapet tettere for å sikre at de gjør som de har lovet. Dette kommer altså på toppen av alt som allerede har blitt gjort fra Ptils side.

Blant annet har de ført tilsyn med Goliat i hele år.

– Vi følger nok Goliat tettere enn enkelte andre innretninger. Det har vært nødvendig med tanke på funnene vi har gjort i tilsynene vi har gjennomført, og andre signaler som har kommet inn til oss, sier Eileen Brundtland i Ptil.

Eni: Forventer tett oppfølging

Hun sier at i tillegg til revisjoner, har det vært mange møter og mye dialog med Eni i løpet av året.

– Vi kommer til å fortsette å være tett på Goliat og Eni også i året som kommer, både gjennom nye tilsyn og oppfølging av tidligere funn, sier hun.

Andreas Wulff, kommunikasjonsdirektør i Eni Norge, sier til Teknisk Ukeblad at de ser på det som naturlig at norske tilsynsmyndigheter følger mer med på Goliat. 

– Vi har hatt en løpende og grundig oppfølging fra Ptil med bakgrunn i de utfordringene vi har hatt i tilknytning til Goliat-prosjektet og vi forventer en tett oppfølging fra tilsynet også neste år, sier Wulff.

– Vi legger stor vekt på å følge opp planene for forbedringer som er lagt og opplever dialogen med tilsynet som god og konstruktiv, sier han videre.

Venter i spenning på rapport

Ptil avsluttet for noen uker siden et tilsyn med selskapets arbeid med arbeidsmiljø og arbeidstakermedvirkning.

Ifølge Jørn Erik Bøe, forbundssekretær i fagforeningen Industri Energi, er dette en rapport man venter i spenning på.

– Vi venter på en rapport nå. Det skal bli svært spennende, sier Bøe.

Han sier at det nå er tilsyn på tilsyn på tilsyn med Goliat.

– Det er vår klare oppfatning at Ptil tar situasjonen på Goliat på det største alvor, sier Bøe til Teknisk Ukeblad.

Forbundssekretæren hadde i slutten av forrige uke møte med tillitsvalgte på Goliat. Signalene derfra er at det har vært en bedring på Goliat, men at det stadig er en vei å gå.

– Vi er mest opptatt av to ting: Arbeidstakermedvirkning og blokkerte alarmfunksjoner, sier han.

– Skal pågå hele neste år

Ptil opplyser at tilsynet de nylig avsluttet med Eni, har pågått over lang tid.

– Det er uklart når rapporten blir ferdig. Tilsynet har pågått gjennom hele året, og er en viktig oppgave, ifølge Brundtland.

Tirsdag denne uken gikk startskuddet for ytterligere et omfattende tilsyn med Eni. Denne gangen er temaet risikohåndtering.

– Dette er en stor oppgave som etter planen skal pågå gjennom hele neste år. Hensikten er å følge Enis prosesser med forbedring, som de selv har satt i gang, sier hun.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.