INDUSTRI

Hydro satser tungt i Årdal: Bruker 80 mill. på å spare strøm og kutte utslipp

Hydro investerer 80 millioner kroner i ny teknologi på aluminiumsverket i Årdal, melder selskapet. Det skal både spare strøm og kutte utslipp.

Hydro investerer 80 millioner kroner på ny teknologi ved aluminiumsfabrikken i Øvre Årdal.
Hydro investerer 80 millioner kroner på ny teknologi ved aluminiumsfabrikken i Øvre Årdal. Foto: Erik Johansen/NTB
12. sep. 2022 - 11:15

Et nyutviklet styringssystem skal gi en mer effektiv styring av aluminiumsproduksjonen. I tillegg vil oppgradering av utstyr på elektrolysecellene bidra til økt produksjon, redusert strømforbruk og lavere CO2-utslipp.

Dette vil til sammen gi aluminiumsverket en årlig besparelse på rundt 6 millioner kroner, skriver Hydro i en pressemelding.

– Det er inspirerende at Hydro Årdal kan gjøre produksjonen av et kritisk viktig materiale enda bedre. Med denne investeringen reduserer vi strømforbruket tilsvarende forbruket til over 400 husstander i Norge og CO2-utslippene med 1500 tonn, sier fabrikksjef Wenche Eldegard ved Hydro Årdal.

Teknologien kan tas i bruk på flere verk og vil gi betydelige effektivitetsforbedringer, påpeker hun.

700 mill. siden 2017

Siden 2017 har Hydro investert over 700 millioner i Årdal.

– På tross av krevende tider i Europa og svekkede markeder for aluminium har vi langsiktige ambisjoner på aluminiumsverkene i Norge, sier Eldegard.

Styringssystemet skal installeres på den ene av to elektrolyselinjer på i Årdal, og arbeidet starter inneværende år. De første cellene med styringssystemet skal være klare i løpet av 2023, melder selskapet. 

Systemet, som kalles HAL5000, er utviklet i Årdal og skal inneholde flere tiår med erfaringer, matematiske modeller og dataanalyser. 

 

Les også

Hydro lanserer tre teknologier for å nå målet om nullutslipp i 2050

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.