INDUSTRI

Hydro kjøper svensk kraft

Kraftkontrakten med Vattenfall sikrer aluminiumsverket Sørals fremtid.
Kraftkontrakten med Vattenfall sikrer aluminiumsverket Sørals fremtid. Bilde: CAMILLA AADLAND

Kraftkontrakten er en av de største kontraktene som er inngått på tvers av landegrensene siden oppstarten av det nordiske kraftmarkedet tidlig på 1990-tallet.

– Hydro er glad for å ha kommet til enighet om en avtale som er tilfredsstillende for begge parter, og som vi forventer vil sikre grunnlaget for fortsatt kommersiell drift ved aluminiumverket Søral på Husnes, sier konserndirektør Jørgen C. Arentz Rostrup, som leder forretningsområdet Energi i Hydro, i en pressemelding.

Hydro eier halvparten av Søral.

Kritisk kort horisont

Sørals nåværende kraftforsyningskontrakter utløper i 2012, noe som har bekymret administrerende direktør Per Øyvind Sævartveit.

– Utfordringen vår er at vi har en horisont på kraftforsyning som begynner å bli kritisk kort, sa han til Teknisk Ukeblad forrige uke.

Sør-Norge Aluminium: Trues av kraftkrise

Det har ikke lykkes TU.no å få tak i Sævartveit i dag.

Stoltenberg fornøyd

Statsminister Jens Stoltenberg er svært fornøyd med avtalen som er inngått.

– Dette er godt nytt for lokalsamfunnet på Husnes. Kontrakten fjerner usikkerheten som har vært knyttet til virksomheten og arbeidsplassene ved aluminiumsverket, sier statsminister Jens Stoltenberg i en uttalelse.

– Kommersielle løsninger mulig

Den nye kontrakten dekker om lag 85 prosent av kraftbehovet for Søral, der Hydro har en eierandel på 49,9 prosent.

- Avtalen mellom Hydro og Vattenfall viser at det er mulig for kraftselskapene og industrien å finne fram til løsninger på kommersielt grunnlag, sier statsministeren.

- Langsiktige avtaler om levering av industrikraft på kommersielle vilkår er et viktig element i å dekke energibehovet til kraftkrevende industri framover, istemmer nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

Vattenfall vil spille en rolle

Konserndirektør Hans von Uthmann i Vattenfall sier dette er et klart bevis på Vattenfalls svært gode relasjoner til kraftintensiv industri i de nordiske landene

– Vattenfall ønsker å spille en rolle når det gjelder å skape de riktige langsiktige vilkårene for kraftintensiv industri og sikre at de fortsetter å investere i Norden, sier von Uthmann.

Sør-Norge Aluminium AS er den fjerde største produsenten av primæraluminium i Norge, og ligger på Husnes, Hordaland. Eierskapet i Søral er delt mellom Hydro, som eier 49,9 prosent og Rio Tinto Alcan, som 50 prosent av selskapet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.