INDUSTRI

Hydro fortsetter å tape

TAPER: Norsk Hydro taper fortsatt penger. Lave aluminiumspriser og lav etterspørsel får skylda.
TAPER: Norsk Hydro taper fortsatt penger. Lave aluminiumspriser og lav etterspørsel får skylda. Bilde: Ståle Andersen
Kjetil Malkenes Hovland
29. apr. 2009 - 09:08

Det er ingen tegn til bedring for aluminiumsprodusenten Norsk Hydro.

Aluminiumsprisene er lave, det samme gjelder etterspørselen.

Driftsresultatet før skatt er på 493 millioner kroner.

Pris og etterspørsel faller

– Vi forventer ikke noe oppsving i markedet på kort eller mellomlang sikt, og vi vil fortsette å iverksette nødvendige tiltak for å justere virksomheten og kostnadene til den krevende markedssituasjonen, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro.

Etterspørselen etter aluminium faller fortsatt. Mange selskaper bygget opp sine lagre i forrige kvartal. Prisen har gått ned fra 1536 dollar per tonn til 1405 dollar per tonn i løpet av første kvartal. Prisene er dermed lavere enn det det koster å drive de fleste smelteverkene, ifølge Norsk Hydro.

Det blir også mindre bruk for metallprodukter som pressbolt, valseblokker, støpelegeringer og tråd i Europa og Nord-Amerika. Krisen har rammet både bilindustrien, bygg- og anleggssektoren og generell ingeniørvirksomhet.

Du kan også studere Hydro-tallene selv.

Kan si opp flere

Norsk Hydro er svært usikre på når et eventuelt oppsving kan komme. De forventer svake resultater også i andre kvartal i 2009.

Heller ikke de ansatte kan regne med at det er over. Selskapet jobber med "betydelige kostnads- og bemanningsreduksjoner" innen blant annet produksjonen av aluminiumsprodukter.

Stenger en rekke verk

Selskapet har tatt tunge avgjørelser i begynnelsen av 2009. Den eldste produksjonslinjen ved smelteverket i Sunndal ble midlertidig stanset.

Fra før har selskapet annonsert kutt i produksjonen hos smelteverket Neuss, 50 prosent av det deleide smelteverket Søral, 10 prosent ved Slovalco og stenging av Søderberg-linjen på Karmøy. Også Alpart på Jamaica skal stenges midlertidig. Hydro eier 35 prosent av dette aluminiumoksidraffineriet.

Samlet sett har Hydro redusert produksjonen med 500.000 tonn i året. Det tilsvarer en tredjedel av produksjonen i 2008.

Aluminium Metall tapte 476 millioner kroner i første kvartal, Aluminium Produkter tapte 257 millioner kroner, og Energi gikk med 416 millioner kroner i overskudd. Overskuddet er mindre enn i fjerde kvartal 2008, siden prisene har gått ned.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.