Hydro bygger milliard-anlegg på Karmøy

Største norske industri-investering på over ti år.

17. feb. 2016 - 10:41

Hydro har tatt investeringsbeslutning for et planlagte, fullskala teknologi-anlegg på Karmøy.

Pilot-anlegget skal verifisere det som skal være verdens mest energieffektive produksjon av aluminium, og dermed også den mest klimavennlige.

I videoen nederst i saken viser Hydro hvordan anlegget skal bli når det står ferdig i 2017.

Største enkeltinvestering

Totalkostnaden for teknologi-piloten er beregnet til 4,3 milliarder kroner, hvorav 2,7 milliarder kroner er prosjektkostnader. Hydro får rundt 1,6 milliarder kroner i støtte fra Enova.

Investeringen er den største enkeltinvesteringen i norsk fastlandsindustri utenom olje og gass, etter at Hydro utvidet aluminiumsverket på Sunndalsøra i 2002-2004.

Skal bevise ny teknologi

Målet med pilotprosjektet er å industrialisere ifølge Hydro verdens mest klima- og energieffektive teknologi for aluminium-elektrolyse.

Ambisjonen er å redusere energiforbruket med rundt 15 prosent per kilo aluminium målt i forhold til verdensgjennomsnittet, og samtidig ha svært lave CO2-utslipp.

I tillegg forventer Hydro at spinoff-effekter på eksisterende produksjonslinjer vil forbedre produktiviteten i dagens aluminium-produksjon.

Mange nye arbeidsplasser

Hydro ser for seg at pilotanlegget vil gi flere titalls nye arbeidsplasser når det er i drift, i en region hvor mange har mistet jobben som følge av nedturen i oljebransjen.

- Teknologipiloten skal gå inn som en del av den vanlige driften på Karmøy, men det vil være behov for en bemanningsøkning for å ta høyde for den økte produksjonen. Det er snakk om 40-50 nye arbeidsplasser når denne er i drift. Nå i byggefasen er det veldig mange flere som vil være involvert, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro til Haugesunds Avis.

Øker produksjonen

Bakteppet for investeringen er Hydros Hydros ambisjon om en ytterligere økning i årlig kapasitet på 200.000 tonn innen 2025.

Pilotanlegget skal få en produksjonskapasitet på rundt 75.000 tonn, og består av 48 celler med HAL4e-teknologi (12,3 kWh/kg) og 12 celler med HAL4e Ultra-teknologi (11,5-11,8 kWh/kg). 

Hydro forventer at pilot-anlegget starter produksjonen i løpet av andre halvår 2017.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.