IT

Hybridskyen tar over

LEDER RACET: VMwaresjefen Paul Maritz kan konstatere at selskapet hans har stor ledelse innen virtualisering. Nå lanserer de en rekke nyheter som skal sikre posisjonen etterhvert som nettskyen vokser frem.
LEDER RACET: VMwaresjefen Paul Maritz kan konstatere at selskapet hans har stor ledelse innen virtualisering. Nå lanserer de en rekke nyheter som skal sikre posisjonen etterhvert som nettskyen vokser frem. Bilde: Odd Richard Valmot
26. okt. 2010 - 16:25

KØBENHAVN: At det er høyt tempo i utviklingen av nettskyen er det ingen tvil om, og mange vil ha overtaket.

For VMvare går veien fra nå av via hybridskyen. Det handler om hvordan det interne datasenteret og eksterne leverandører kan smelte sammen i en miks som passer den enkelte kunde.

Stor konkurranse

VMware har gjort ferdig programvarefundamentet som er felles enten det går på bedriftenes interne datasentre eller hos svære tilbyderne i nettskyen. Med en slik transparent struktur kan det bli månelyst på it-avdelingen.

Konsekvensen blir nemlig at it-sjefene i store selskaper må kunne svare på hva det koster å drifte applikasjoner og infrastruktur. De må i tillegg følge med for å vite at de er konkurransedyktige sammenlignet med eksterne leverandører. For konkurranse vil de få.

Det var et av hovedbudskapene fra VMware-sjefen Paul Maritz da selskapet presenterte nyhetene for et stort europeisk publikum under VMworld i København.

– Den nye programvaren vi nå lanserer gjør at bedrifter kan flytte applikasjoner ut i til leverandører i nettskyen når de trenger mer kapasitet. Skillelinjene mellom interne og eksterne nettskyer er i ferd med å forsvinne og det forenkler hele bildet. Men dette handler ikke bare om å sette ut applikasjoner, det handler også om å kunne ta dem tilbake. Det vil være mange leverandører som vil konkurrere om å drifte it for bedrifter, og det skal være lett å flytte rundt til det beste tilbudet, sier Maritz.

Administrasjon og sikkerhet

En viktig det av det nye programvaretilbudet handler om administrasjon.

Det skal være svært enkelt å flytte applikasjoner, enten det er internt i eget datasenter for å justere kapasitet, eller ut av bedriften til tjenesteleverandører.

– Vi har bygget sterke barrierer mellom de enkelte kundenes data. Både Coca Cola og Pepsi skal kunne kjøre sine applikasjoner hos den samme tjenesteleverandøren uten at det er et fnugg av sjanse for datalekkasje. Dessuten bygger vi sikkerheten helt inn i infrastrukturen, i tett samarbeid med de store sikkerhetsleverandørene. Vi kan ikke lenger ha en modell hvor datasikkerhet håndteres av egne bokser i periferien av infrastrukturen. Den må helt inn og leve sammen med applikasjonen. Det er både enklere og bedre, sier Maritz.

Alle slags klienter

Det er ikke bare datasenteret og nettskyen som er i VMwares fokus. Klienten i form av alle slags dingser skal også virtualiseres.

Her får selskapet knallhard konkurranse fra Citrix som har såkalt skrivebordsvirtualisering høyt på agendaen. Men også VMware har skjønt at klienten er mer enn bare pc-er.

I København demonstrerte VMware hvordan man kan administrere et datasenter fra en Ipad som vil være en av de nye bærbare klientene de satser på. Det er også annonsert støtte for Android.

– Uansett hvilken klient brukerne sjekker inn med så skal de få presentert mest mulig det samme bilde av sine applikasjoner og tjenester. Men selvfølgelig må vi tilpasse oss. Det er forskjell på en stor pc-skjerm og en liten mobiltelefon, sier Maritz.

Lavere kost

Det er ikke lenger bare lavere maskinvarekostnader som driver denne industrien. Nå handler det om å redusere de totale it-kostnadene.

– Det er kostnadsreduksjoner som gjør at de store selskapene invester i nettskyprosjekter, sier sjefskonsulent Peter Gloch i Orange Business Services.

– Når man investerer en dollar i maskinvare så påløper det fra fem til ti dollar i driftskostnader over levetiden. Det er her det er store penger å spare, sier Maritz

Alt på nett

– Denne utviklingen er ustoppelig. Se på unge mennesker i dag. Ikke mange av dem installerer programvare lenger. De går på nettet og venter seg at det virker med en gang. Dette er en forsmak på det som vil skje med forretningsapplikasjoner. Programmene og tjenestene vil være tilgjengelige i nettet og kan tas i bruk når det passer, sier sjefen for tekniske ressurser i Europa i VMware, Dave Wright.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.