KLIMA

Hvis grønn vekst er umulig - hva er alternativet?

Om klima og naturkrisen er historiens største markedssvikt, burde i teorien det samme økonomiske systemet kunne redde oss. Forskning slår nå sprekker i paradigment om grønn vekst. Hvis vi ikke kan vokse oss ut av klima og naturkrisen, hva er alternativet?

Tilhengere av grønn vekst hevder at teknologien kan sikre økonomisk vekst samtidig som vi reduserer vårt press på naturen.
Tilhengere av grønn vekst hevder at teknologien kan sikre økonomisk vekst samtidig som vi reduserer vårt press på naturen. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal/NTB

Blant sambatrommer og klimademonstranter ble grønn vekst for alvor introdusert på verdensscenen under FNs konferanse for bærekraftsmålene i Rio 2012. Verdensøkonomien hadde såvidt stablet seg på beina etter finanskrisen og konseptet ble raskt omfavnet som en måte å re-orientere økonomien mot mindre utnyttelse og mer vekst. Konseptet ble en perfekt livbøye i en tid der kapitalismen virkelig hadde vist sin skyggeside og troen på det gode i markedskreftene måtte gjenopprettes. Siden har beslutningstakere verden over brukt grønn vekst som mantra for å drive frem økte investeringer i bedre og mer effektiv klimateknologi med mindre ødeleggelse og uttak av knappe ressurser.