VANN

Hver tredje liter vann forsvinner i lekkasjer

Men vannet som kommer, er av god kvalitet.

622 millioner kubikkmeter drikkevann fra kommunale vannverk ble sendt ut på ledningsnettet i fjor, men ikke alt kommer fram. Bildet er fra da et stort vannrør sprang lekk på Ensjø i Oslo for noen år siden.
622 millioner kubikkmeter drikkevann fra kommunale vannverk ble sendt ut på ledningsnettet i fjor, men ikke alt kommer fram. Bildet er fra da et stort vannrør sprang lekk på Ensjø i Oslo for noen år siden. Foto: Kyrre Lien/NTB
15. juni 2023 - 10:44

I fjor ble 622 millioner kubikkmeter med drikkevann fra kommunale vannverk sendt ut på ledningsnettet – men langt fra alt vannet kommer fram til vannkrana på andre siden.

Lekkasjer i rørnettet sørget for at i underkant av hver tredje liter i fjor forsvant på veien, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB). Lekkasjetapet på 30 prosent tilsvarer om lag 3,8 kubikkmeter med vann per meter ledningsnett – en nedgang på nesten 2 prosentpoeng sammenlignet med 2021.

Men når vannet til slutt kommer ut krana, viser tallene at 99 prosent av innbyggerne med kommunal vannforsyning fikk drikkevann av tilfredsstillende hygienisk kvalitet når det gjelder E. coli-bakterier. Dette er på nivå med året før.

Samtidig fikk 98 prosent tilfredsstillende vannkvalitet med tanke på farge, mens 97 prosent hadde vann med tilfredsstillende surhetsgrad (pH).

Tallene viser at 44 prosent av vannet går til hus og hjem, og i underkant av 2 prosent brukes på hytta eller i fritidsboligen. For husholdningene gir dette et vannforbruk per person på 171 liter vann i døgnet.

Lokale innbyggere følger med på en skogbrann i nærheten av Alexandroupoli i Hellas 21. august i fjor. Skogbrannen her var den største som noen gang er registrert i EU. Klimaendringene bidrar til økt skogbrannfare mange steder i verden.
Les også

Rekordvarm klode i 2023: – Klimarekordene falt som dominobrikker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.