Ingeniører jobber i ferien

Hver tredje ingeniør jobbet i ferien

Pål Erik jobber ofte et par timer ekstra – selv om han har langfri.

Pål Erik Kind i Hjellnes Consult klarer sjelden å legge jobb helt bort selv om han har ferie. Det er han ikke alene om. Mer enn hver tredje ingeniør sier at de jobber i ferien.
Pål Erik Kind i Hjellnes Consult klarer sjelden å legge jobb helt bort selv om han har ferie. Det er han ikke alene om. Mer enn hver tredje ingeniør sier at de jobber i ferien. (Bilde: Ina Steen Andersen)

Pål Erik jobber ofte et par timer ekstra – selv om han har langfri.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

– Jeg må ærlig innrømme at jeg jobber selv om jeg har ferie. Det er ofte slik at prosjekter avsluttes like før sommeren, og da er det hektisk med en del oppgaver som skal ferdigstilles. Samtidig er det da andre ting du ikke rekker, som kan være fint å se på i ferien, sier Pål Erik Kind, ingeniør i bygg og eiendom i Hjellnes Consult, til Teknisk Ukeblad.

Og Kind er ikke alene. En undersøkelse gjennomført blant Nitos medlemmer viser at mer enn hver tredje ingeniør jobber i ferien:

35,3 prosent svarer ja på spørsmålet om de har utført arbeid mens de egentlig skulle ha langfri.

43,5 prosent av dem har jobbet minst én hel dag, og nesten én av 20 har jobbet i mer enn 10 dager i ferien.

– Tror de er vant med at jeg alltid jobber litt

Kind bruker gjerne et par timer på morgenen på hytta i ferien, mens ungene fremdeles sover, til å få unna litt arbeid. Det hender også at han drar hjem et par dager for å jobbe om det er noe som må tas tak i.

Han synes det er greit å kunne følge med, svare på e-poster og følge opp de som fremdeles er på jobb som han har lederansvar for. 

– Jeg tror de hjemme er vant med at jeg alltid jobber litt. Jeg forsøker å tilpasse dagen, og klemmer det inn når det passer, forklarer han. 

Og selv om han reiser bort klarer han aldri helt å legge fra seg arbeidet. 

– Jeg har nok aldri lagt jobben helt bort. Hvor mye jeg arbeider er avhengig av hvor mye som skjer på jobb og om jeg vet at noen venter på svar fra meg. Men jeg er uansett innom mailen hver dag, sier ingeniøren. 

Samtidig synes Kind det er greit at han på den måten kan strekke ferien litt lenger. 

– Det er en lang skoleferie, så det er et puslespill som skal gå opp. Noen må være hjemme. Da er det veldig fint å ha fleksibilitet til å kunne trekke ferien litt ut ved å jobbe innimellom.

Bedre med årene

Ingeniøren sier at han trives med å ha kontroll, følge med på det som skjer, fikse og ordne, og at det ofte er det som er årsaken til at han ikke helt klarer å legge jobben fra seg. 

– Jeg føler ikke så mye på at det er noe jeg må gjøre. Men det går nok en del på erfaring, hvor trygg du føler deg i jobben. Noen føler nok et visst press, spesielt kanskje yngre arbeidstakere, sier han. 

Kind merker selv at han jobber mindre i ferien nå, enn han gjorde da han begynte for åtte år siden. 

– Jeg synes å huske at vi hadde flere prosjekter i ferien før enn vi har nå. Men det handler vel kanskje bare om at jeg er blitt flinkere til å strukturere og planlegge for ferien, understreker han. 

Ingeniører jobber mer

Trolig jobber ingeniørene mer i ferien enn gjennomsnittet, viser en undersøkelse gjennomført for Dale Carnegie Training Norge, som Dagens Næringsliv har omtalt. Her kommer det frem at én av fem arbeidstakere planla å jobbe i sommerferien i år. 

35,3 prosent av ingeniørene svarer altså at de jobber selv om de har langfri. Det mener Kirsten Rydne, advokat i Nito, er et høyt tall.

 Hun er likevel positiv til at det i år var en nedgang fra 41 prosent i 2015.

– Det har gått noe ned i år, og det håper jeg at skyldes at det har vært en bevisstgjøring rundt dette med skjult arbeid, at vi er i ferd med å få en holdningsendring, sier hun til Teknisk Ukeblad.   

Rydne mener det er viktig at både arbeidstakere og arbeidsgivere er bevisst de ulempene som moderne hjelpemidler fører med seg. Bærbare datamaskiner og smarttelefoner gir fleksibilitet, du kan jobbe hvor som helst og når som helst.

Det kan være uheldig om man da ikke klarer å slappe av og få tilstrekkelig hvile. 

– Dette med total tilgjengelighet er en bekymring vi har hatt de siste årene, som har blitt mer og mer aktuell. Den fører til at folk aldri får koblet helt av. Jeg håper nå vi kan se at utviklingen snur, sier advokaten.  

 

Mange jobber i flere dager

Nito har også spurt medlemmene som har jobbet i ferien hvor mye arbeid det er snakk om. For de aller fleste er det snakk om noen få timer: En tredjedel jobbet i fem timer eller mindre. 

Samtidig sier 43,5 prosent at de har jobbet i minst én dag, 20,1 prosent i over tre dager. 

– Å jobbe litt i ferien, er det ikke så mange har problemer med, men vi ser jo at en ganske stor andel jobber flere dager i løpet av ferien. Da begynner det å bli uheldig, påpeker Rydne. 

Hun understreker at det stilles krav til minimum tre uker sammenhengende ferie av en grunn.

– Det er jo for at man skal klare å legge fra seg jobben helt, og slik få mest mulig effektiv hvile, sier advokaten.  

Hun råder arbeidstakere til å bli flinkere til å avslutte prosjekter før de tar ferie, eller delegere oppgaver og overlate ansvaret til andre, så det er mulig å ta fri uten løse tråder – slik man måtte før teknologien gjorde oss mer fleksible. 

 

Mye frivillig feriejobbing 

Rydne understreker at feriejobbingen i stor grad handler om frivillig arbeid. Selv om noen har et press fra arbeidsgiver om å være på selv om de har fri, er det stort sett arbeidstakerne selv som velger dette. 

 – Dette er jo ofte frivillig arbeid, hvor du bare ikke klarer la være å sjekke innboksen din i ferien. Og da er du i gang. Så dette er ikke noe som bare handler om lovreguleringer og arbeidsgiver – men om selvdisiplin og respekt for andres fritid, forklarer hun. 

For advokaten påpeker at det ofte er kolleger som er dem med lav terskel for å sende avgårde en mail eller en melding. 

– Så er det jo en vesentlig forskjell på stresseffekt i om arbeidet er frivillig eller ei. Hvis det er frivillig så kan man leve godt med det. Men om det utvikler seg en forventning til at du alltid er tilgjengelig, da får du aldri lov til å senke skuldrene helt, og da har vi begynnelsen på et helseproblem.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå