KLIMA

Hvem skulle trodd at kull kan være en del av løsningen?

Kan det tenkes at kombinasjonen av to tidligere upopulære fenomener – pyrolyse og kull – kan være en av løsningene på industriens klimaproblem?

Biomasse – som for eksempel kan være avfall fra skogsindustrien – skal dyttes gjennom et digert rør som holder knappe 950 grader. Resultatet av pyrolysen hos C.H. Evensen Industriovner er at biomassen omformes fra karbon på rømmen til varig og levende karbon.
Biomasse – som for eksempel kan være avfall fra skogsindustrien – skal dyttes gjennom et digert rør som holder knappe 950 grader. Resultatet av pyrolysen hos C.H. Evensen Industriovner er at biomassen omformes fra karbon på rømmen til varig og levende karbon. Foto: Kolonihaven/CF-Wesenberg

Kanskje er ikke kull riktig begrep – men karbon. For karbon er jo ikke fienden, som sirkulærøkonomilegenden William McDonough påpekte da han besøkte oss og et fullsatt auditorium på Norges Handelshøyskole forleden. Dette var et ekko av en berømt artikkel han nylig skrev i tidsskriftet Nature med tittelen «Carbon is not the enemy». For som han påpekte: Det finnes jo mye karbon vi burde være glad i – og glad for!