KRIGEN I UKRAINA

Hva om Putin trykker på knappen?

Hvor effektive taktiske kjernevåpen er i krigen Putin fører mot nabolandet, er et spørsmål mange stiller seg. Men kjernevåpen er mye forskjellig, forklarer FFI-forsker.

Mange frykter at Russlands president Vladimir Putin vil ty til kjernevåpen. Bildet er fra en kjernefysisk prøvesprengning under Operation Upshot–Knothole i Nevadaørkenen i 1953.
Mange frykter at Russlands president Vladimir Putin vil ty til kjernevåpen. Bildet er fra en kjernefysisk prøvesprengning under Operation Upshot–Knothole i Nevadaørkenen i 1953. Foto: National Nuclear Security Administration / Nevada Field Office

Taktiske kjernevåpen er ikke bare én ting, fremholder sjefforsker Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), som er ekspert på kjernevåpenteknologi. Det er en kategori av kjernevåpen basert på rollen de skal fylle. En rolle som er veldig ulik det vi kaller strategiske kjernevåpen. De skal brukes for å slå ut motstanderens byer og andre strategiske mål, så å si i én smell. Eller til å gjengjelde slike angrep senere, for eksempel fra missiler fra ubåter. Det er her vi kan snakke om Armageddon.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.