IT

Hva i all verden gjør Magnus Carlsen på gadgetmesse i Las Vegas?

 

På CES: Smil til Teknisk Ukeblad, Magnus! 
Magnus Carlsen besøkte sin sponsor Nordic Semiconductor på CES.
På CES: Smil til Teknisk Ukeblad, Magnus! Magnus Carlsen besøkte sin sponsor Nordic Semiconductor på CES. Bilde: ORV
9. jan. 2014 - 08:16

LAS VEGAS: Egentlig var vi på vei hjem til Norge etter noen hektiske dager på CES i Las Vegas. Men så tenkte vi at vi må innom en av de få norske utstillerne her på messen, Nordic Semiconductor, før vi avslutter.

Mye folk

De holdt til i en beskjeden stand bakerst i en av de store hallene.

Til vår overraskelse var det en sammenstimling av folk vi ikke hadde sett hos de andre utstillerne, men da vi kom på nært hold skjønte vi hvorfor. Magnus Carlsen var til stede på standen deres.

– Vi er en av sponsorene hans og i morgen skal han spille sjakk mot 20 motstandere i et auditorium her. Samtidig skal vi måle pulsen både på han og alle motstanderne med en av de trådløse pulsmålerne som benytter våre Bluetooth Low Energy-brikker, sier adm. Direktør i Nordic Semiconductor, Svein Tore Larsen.

TEST: Withings Pulse: Denne måler alt du gjør

Voldsom vekst

– Bluetooth Low Energy, eller Bluetooth Smart, som standarden også kalles, er blitt en formidabel suksess for oss. I 2006 satset vi på at dette skulle bli fremtiden og det har slått til og vel så det. Det som virkelig har fått det til å ta av er at både iOS og Android nå har støtte for standarden. Alle moderne mobiler og nettbrett kan snakke med sensorbrikker og et utall andre dingser som kan gå i årevis på et knappcellebatteri. Jeg regner at vi har mellom 40 og 45 prosent av verdensmarkedet og den posisjonen skal vi sloss for å beholde i årene fremover, sier Larsen.

I år omsettes det rundt 50 millioner BT Smart-brikker.

I 2020 er det anslått at hver mobiltelefon vil snakke med minst to enheter via den strømgjerrige trådløse standarden. Det betyr rundt 12 milliarder brikker.

Les også: Oslo-firma kan revolusjonere bruk av pc og mobil

Norsk suksess

Foreløpig er det ikke mange aktører på markedet som leverer BT Smart-brikker. Den andre store aktøren, med omtrent den samme markedsandelen som Nordic, er Texas Instruments, og de har sin utviklingsavdeling for teknologien i Forskningsparken i Oslo.

Det betyr en voldsom norsk dominans i et av de heteste brikkemarkedene i verden.

– Dette er en av kjerneteknologiene i det vi kaller Internet of Things. Teknologien vil være svært viktig i maskin til maskinkommunikasjon og i hvordan mobiler kommuniserer med sensorer og annet utstyr. Dette kommer til å bli stort, sier Larsen.

Mer fra CES:

Sony vil revolusjonere hjemmet ditt med laserprojektorer

Denne lager tidslinje av livet ditt

Dette er en 105 tommer kurvet LCD-TV med UHD-oppløsning

Nå kan du plugge iPhonen rett i stikkontakten  

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.