KARRIEREUTDANNING

Hva er verdens største tall?

Jo Røislien dro på jakten etter verdens største tall. Resultatet ble en matematisk novellefilm.

Tidligere Siffer-programleder Jo Røislien er klar med en ny serie. Denne gang handler det om verdens største tall.
Tidligere Siffer-programleder Jo Røislien er klar med en ny serie. Denne gang handler det om verdens største tall. Bilde: Håkon Jacobsen
19. apr. 2013 - 10:29

Jo Røislien, matematiker, sivilingeniør og programleder for det populærvitenskapelige TV-programmet Siffer er aktuell med en ny serie. Etter flere ukers intens filming på roadtrip i California har det blitt til serien «Jakten på verdens største tall».

– Vi dro til California fordi da jeg var liten fikk jeg i gave Guiness rekordbok. Jeg ble fascinert av rekorden om verdens største tall. Det var en professor i San Diego som hadde laget og brukt verdens største tall i et matematisk bevis. Det var naturlig å velge å dra til California. Det er et digert sammensurium av popkultur med Hollywood og vitenskap representert av Berkeley og Silicon Valley, sier Røislien.

Serien skal ta seeren på en assosiativ reise inn i de store talls verden. Stikkordene er universet, atomer, muligheter, googol og uendelig.

Ville ha mer punk

Han er opptatt av forskningsformidling og å gjøre vitenskap mer synlig på en utradisjonelle måter. Gjennom serien håper han at flere vil å bli interessert i realfag.

– Vi ville lage en serie om vitenskap og matematikk på en annerledes måte med litt mer punk. Vi fikk penger fra Norges forskningsråd og i søknaden vi at det kommer til å bli et forskningsprosjekt i forskningsformidling. Popstjerner for eksempel er jo råeste på formidling og gjøre musikken sin kjent. Vi ville dra inspirasjon fra det.

Røislien: – Gangetabellen er ikke matte

One million dollars

Ifølge Røislien skulle filmen se ut som «one million dollars». For å klare det fikk han med seg regissøren Christian Hold-Glad, som tidligere har laget musikkvideoene til bandet Madcon.

– I tillegg hadde vi filmfotografen bak Lillyhammer og en av klipperne bak Max Manus. Vi sto opp klokken fem hver morgen for å få med soloppgangen og filmet i det flotte lyset til klokken ble ni på kvelden og vi måtte sove. Vi levde med kamera på skulderen nesten hele tiden. Og så kjørte vi rundt i California i flere uker og passet på å holde oss vekk fra hovedveien fordi vi ville utforske mer som vi vanligvis ikke ser, sier Røislien.

Røislien sier at serien ikke nødvendigvis gir svar på alt når det gjelder matematikk og vitenskap. Målgruppen er også svært bred og målet er å få flere til å bli interessert i realfag.

– Vi må tenke nytt når det gjelder vitenskapsformidling.

Serien er tatt ut til Kortfilmfestivalen i Grimstad og skal vises på VGTV fra 22 april.

Les også:

Årets mest geniale matematiker er kåret

Disse fagene stryker teknologene i

Toppelevene får egen mattebok  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.