KLIMA

Hva er sannheten om klimaet?

Tormod Haugstad er ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad.
Tormod Haugstad er ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad. Bilde: Tove Breistein
Tormod Haugstad
22. okt. 2009 - 10:34

Debatten om klimaendringer har vært intens i flere år nå og den toppet seg for to år siden da Al Gore fikk fredsprisen etter sitt arbeid for å alarmere verden mot CO2-utslippenes påvirkning av klima med henvisning til smeltende isfjell og naturkatastrofer.

Pussig

Jeg var tilhører da Al Gore gjestet Norge i mars 2007. Foredraget og bildene om ”den ubehagelige sannheten” gjorde inntrykk.

Samtidig var det litt pussig at USAs tidligere visepresident var mannen som ”oppdaget” CO2-problemet. Hvorfor gjorde han ikke mer da han regjerte sammen med Bill Clinton?

Foredragene og filmen gikk for fulle hus over hele verden. FNs klimapanel med over 2000 forskere kom på banen og verdens statsledere var samstemte om faresignalene.

Månelanding

Jens Stoltenberg kom i sin nyttårstale i 2007 med sin famøse målsetting om at oljeraffineri og gasskraftverk på Mongstad skulle renses for CO2 innen 2014.

Denne ”månelandingen” vet vi nå må utsettes på ubestemt tid, men CO2-utslipp er blitt en del av vår hverdag som påvirker vår levemåte.

Det har ikke vært lett å bli hørt om man som forsker har hatt motforestillinger til CO2-utslippenes betydning for miljøet. En av dem som har gjort det, solforsker Pål Brekke, mottok trusler da han hevdet at solas aktivitet hadde minst like mye å si for klimaet.

Realister

Nå har flere akademikere fått nok og samlet seg i en forening de kaller ”Klimarealistene”. De blir garantert ikke tatt spesielt seriøst av verken miljøvernminister eller miljøvernorganisasjonene.

Men nettopp derfor er det viktig å la dem slippe til med sine synspunkter. Motforestillingene slipper langt mindre til i norske sammenliknet med for eksempel amerikanske medier.

Den store klimakonferansen i København i desember er historisk viktig med tanke på at man må oppnå politisk enighet på tvers av landegrensene om tiltak for å begrense utslipp av miljøfarlige stoffer.

Oppnår man ingen internasjonal enighet om hvordan klimaproblemene skal begrenses, er det ikke sikkert det skyldes politiske og taktiske hensyn.

Det kan også være at man er reelt uenige om årsakene til klimaendringer, som for eksempel CO2-utslippenes betydning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.