MOBIL

Husker du den første iPhonen?

Slik utviklet iPhone seg fra en lekker og halvdum telefon til verdens mest populære.

Den første generasjonen iPhone imponerte med designen og menysystemet, men det var mye å kritisere den for.
Den første generasjonen iPhone imponerte med designen og menysystemet, men det var mye å kritisere den for. Bilde: Apple
Marius ValleMarius ValleJournalist
9. sep. 2014 - 12:46

9. januar 2007, etter flere år med rykter, lanserte Apple iPhone. Med den tok de hele mobilbransjen i en ny retning.

På den tiden hadde de aller fleste «dumme» telefoner, og smarttelefoner var stort sett ensbetydende med Symbian. Surfing var en mulighet, men ikke praktisk.

Og selv om det gikk an å installere apper du lastet ned fra nettsider, var det antakelig få som tok seg bryet.

Fikk slakt

Så kom altså Steve Jobs den januardagen, og var ikke bare frekk nok til å rakke ned på datidens smarttelefoner, men også å hevde at Apple hadde oppfunnet telefonen på nytt.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Microsofts daværende sjef Steve Ballmer mente at «det er ingen sjanse for at iPhone kommer til å få noen signifikant markedsandel. Ingen sjanse.».

Sjefen for Nokias N-serie av smarttelefoner, Pekka Pohjakallio, mente at iPhone «er ingen trussel, men selvsagt er den hard konkurranse, men det gjør vanligvis at du yter bedre selv.»

De gjorde selvsagt bare jobbene sine. Det er ikke akkurat vanlig å lovprise produktene til noen du konkurrerer mot.

I ettertid er det kanskje verre for de analytikerne som mente at Apple aldri ville klare seg i mobilmarkedet.

Les mer: Dette sa konkurrentene om iPhone

En revolusjon

At iPhone var en revolusjon har i alle fall blitt tydelig i ettertid.

For selv om de slett ikke var de første til å lansere en telefon med trykkskjerm, eller ikke var først med å slippe en telefon som kunne surfe på nettet eller spille musikk, var det ingen som hadde satt det sammen til en slik pakke før.

Det første til et skifte i mobilmarkedet, og det tok ikke lang tid før alle skulle lage slike telefoner. Steve Jobs hadde definitivt rett.

Les også: De heftigste, teiteste og lekreste telefonene gjennom tidene

Første iPhone

Det var mye å kritisere den første iPhone-modellen for. Den hadde ikke 3G, ikke GSP, du kunne ikke installere apper på den, MMS var ikke støttet, og du kunne ikke klippe ut og lime inn tekst. Du fikk valget mellom 4 og 8 GB-versjoner, men en 16 GB-utgave kom tidlig i 2008.

Første generasjon iPhone.
Første generasjon iPhone. Apple
I ettertid er det også litt morsomt å høre Steve Jobs' beskrivelse av den 3,5 tommer store skjermen som «really big», og skjermoppløsningen på 160 PPI som «gorgeous». Det har sannelig skjedd litt siden den gangen.

Selv om det var mye som ikke var på plass, var tonen satt.

Allerede samme året, rett før første iPhone kom i salg et halvår etter lanseringen, hadde HTC rukket å skru sammen en Windows Mobile-basert telefon kalt HTC Touch som bygget på det samme prinsippet om fingervennlig brukergrensesnitt.

Les også: Slik mislyktes Apple og Google

iPhone 3G

Halvannet år etter førsteutgaven ble vist frem, var Apple klare med oppfølgeren, iPhone 3G. Den hadde 3G, og kunne etterhvert også sende MMS.

Den kom med versjon 2 av iPhone OS, og var kanskje den største revolusjonen i produktseriens historie. Nå kom nemlig App Store, og mulighet for å installere tredjepartsapper.

Tredjepartsapper var ikke noe nytt i seg selv, ei heller konseptet med et sentralt sted for nedlasting av apper. Men det var første gangen det ble virkelig populært, og i alle fall på en telefon.

Suksessen førte til at konkurrentene startet opp sine egne. Android kom med Android Market ved lansering av den første telefonen i 2008. Nokia åpnet sin egen ett år etter Apple. Microsoft åpnet sin i 2010 sammen med lanseringen av Windows Phone 7.

I dag er det vanskelig å se for seg en smarttelefonplattform uten en slik sentral appbutikk.

Les også: Slik så Android ut i 2009

iPhone 3GS hadde raskere innmat og bedre kamera enn forgjengeren.
iPhone 3GS hadde raskere innmat og bedre kamera enn forgjengeren.

iPhone 3GS

Juni 2009 lanserte Apple sin første S-modell. 3GS var en oppgradert variant av 3G, med raskere prosessor, støtte for 7,2 Mbps nedlasting via 3G, og det var endelig mulig å ta opp video.

Men den store fornyelsen mange ventet uteble. Designmessig var den nesten prikk lik forgjengeren.

Dette var den første iPhone-modellen med 32 GB minne. Den var i produksjon helt frem til 2012, da iPhone 5 ble lansert.

Les også: Test av iPhone 3GS

iPhone 4

Det var iPhone 4 som introduserte designen som har fulgt produktserien frem til og med iPhone 5S. Med ramme i metall og glassplater foran og bak var den flott å se på. Skjermen var også usedvanlig skarp til 2010 å være.

Det var med denne telefonen Apple introduserte begrepet «Retina Display». Med dette mener Apple at skjermoppløsningen er så høy at det er umulig for øyet å skille mellom individuelle bildepunkter på skjermen.

Det var da denne telefonen ble lansert av iPhone OS ble omdøpt til iOS.

Les også: Slik gjorde vi en gammel iPhone 4 dobbelt så rask

Samtidig hadde telefonen noen problemer, og det var spesielt antennen som fikk kritikk. I denne telefonen var nemlig antennene integrert i metallrammen, noe som førte til at signalstyrken ble redusert dersom en finger berørte et område nederst på venstre side.

Apple hevdet at problemet var programvarerelatert, men en test utført av amerikanske Consumer Reports viste at det fortsatt var et problem å legge fingeren på antennen.

Det hele førte til at Steve Jobs holdt en pressekonferanse for å fortelle at de egentlig ikke mente det var et problem, og at andre telefoner også fikk dårlig mottak om man holder telefonen på en spesiell måte. Likevel fikk iPhone 4-eiere mulighet til å få en gummiramme som skulle løse problemet. En klassisk ikke-unnskyldning, som Apple fikk en del kritikk for.

Les også: Da Apple tok en Nokia

iPhone 4S

iPhone 4S kom i 2011, og var nok en S-modell, altså samme design som før, men med kraftigere innmat. Og med en forbedret antenne, da.

Det var imidlertid mye nytt i programvaren. Talegjenkjenningssystemet Siri kom med denne telefonen, og med ett ble dette også viktig for konkurrentene å få på plass.

Det var imidlertid den spreke maskinvaren og mulighet for video i full HD som gjorde telefonen interessant for oss i Norge. Siri har foreløpig ikke lært seg norsk.

Les også: Så bra funker Siri på iPhone 4S

Skjermen ble strukket på iPhone 5, og var for første gang større enn 3,5 tommer. Foto: Marius Sørland Eltervåg.
Skjermen ble strukket på iPhone 5, og var for første gang større enn 3,5 tommer. Foto: Marius Sørland Eltervåg.

iPhone 5

Etter å ha holdt seg til 3,5 tommers skjerm på fem modeller, økte Apple endelig skjermstørrelsen da de slapp iPhone 5 i september 2012. Skjermen hadde samme pikseltetthet som de to forrige, men var høyere.

Og selv om det ikke var noe stort steg fra 3,5 til 4 tommer, var det etterhvert en nødvendighet ettersom konkurretene hadde fått store skjermer.

Dette var også den første iPhone-modellen med 4G-støtte, men den støttet ikke 2600 MHz-båndet som på den tiden var det vanlige her i landet.

iPhone 5 var også den første modellen med Apples nye ladeplugg Lightning.

Dermed måtte de som hadde gamle iPhone-ladere liggende pent finne seg i å kjøpe nye kabler. Vi tviler imidlertid på at noen egentlig savner den gamle pluggen i dag.

iPhone 5 ble levert med iOS 6, hvor Apple gikk på en uvanlig blemme. De ønsket en skilsmisse fra erkekonkurrenten Google, og fjernet blant annet Google Maps. Denne ble erstattet med Apples egen kartapp, som fungerte spektakulært dårlig. Blant annet kårt nettstedet Extremetech Apple Maps til en av de fem største IT-tabbene i 2012.

iPhone 5S kan fås i gull.
iPhone 5S kan fås i gull.

iPhone 5S og 5C

Ikke bare én, men to iPhone-modeller ble lansert i 2013. Det ble på forhånd antatt at iPhone 5C skulle være en billigvariant av iPhone myntet på Kina og andre utviklingsmarkeder. Det stemte ikke helt, da den var lite annet enn en iPhone 5 i nytt plastskall. Noen prisbombe var den ikke.

Og selv om iPhone 5S i bunn og grunn var en oppdatering av iPhone 5, med samme design og størrelse, var det et par fundamentale forskjeller.

Den største redesignen av iOS ble sluppet med disse telefonene. iOS 7 erstattet det da aldrende brukergrensesnittet på iPhone med en mer moderne og flat opplevelse.

Dette var den første smarttelefonen med prosessor som støtter 64 biters instruksjonssett. Kanskje ikke noe hvermannsen er opptatt av, men det markerte et skifte i mobilverdenen. Først nå har Android-telefoner med slike prosessorer begynt å dukke opp. Det var imidlertid bare et spørsmål om tid før dette ville skje, og den store overraskelsen var at Apple var såpass tidlig ute med dette.

Den andre store nyheten var fingeravtrykkleseren Touch ID. Ei heller er fingeravtrykkleser på mobilen en nyhet, men Apple gjorde det praktisk.

Mens andre løsninger krever at du trekker en finger over en fingerskanner, trenger du bare å legge en finger på hjemtasten på iPhone 5S.

Siden den gangen har flere mobilprodusenter funnet ut at dette er en god idé. Av de store merkenavnene var HTC først ute, med sin HTC One Max. Deretter kom Samsung med sin Galaxy S5. Felles for de begge var at de hadde en fingerskanner av den gamle typen. Apple er fortsatt ganske alene om å ha en praktisk løsning som fungerer bra.

Les også: Huawei har forstått noe Samsung og HTC ikke har

iPhone 6

Så er spørsmålet hva Apple lanserer i kveld. Skal vi tro ryktene får vi se den største oppgradering av produktlinjen til nå. iPhone vokser til 4,7 tommer, og en variant med 5,5 tommers skjerm skal også være på planen.

I tillegg har det vært mye snakk om en smartklokke, som på ryktebørsen kalles – Apple skal lansere flere smartklokker .

Hva de faktisk kommer med får vi se i kveld.

Oppdatert: To nye iPhone-modeller og en smartklokke ble lansert.

Les også:

Dette kan være iPhone 6 i aksjon

Samsungs nye Note har en knekk i skjermen

Nå blir Playstation og Xperia bestevenner  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.