SAMFERDSEL

Hurtigtog til Stockholm kan gi en halv million færre flyreiser

En studie viser at en hurtigtogsforbindelse mellom Oslo og Stockholm kan føre til at omkring en halv million flyreiser blir erstattet med tog.

Reisetiden mellom Stockholm-Oslo kan bli på under fire timer. I dag er reisen på fem timer og et kvarter.
Reisetiden mellom Stockholm-Oslo kan bli på under fire timer. I dag er reisen på fem timer og et kvarter. Foto: NTB
9. okt. 2022 - 10:30

Jernbanedirektoratet og det svenske Trafikverket har studert mulighetene for en oppgradering av deler av strekningen mellom Oslo og Arvika – noe som kan gi raskere togreiser mellom Oslo og Stockholm.

I studien kommer de fram til at en åpning i 2040 kan føre til at i underkant av en halv million flyreiser vil erstattes med tog, opplyser Jernbanedirektoratet til NTB.

Men kostnadene kan bli store – så store at studien konkluderer med at de aktuelle oppgraderingene ikke vil ha samfunnsøkonomisk nytte, skriver Aftenposten.

Studien har sett på to mulige ruter: Lillestrøm-Arvika og Ski-Arvika. En eventuell oppgradering til Arvika vil gjøre at reisetiden mellom Stockholm og Oslo blir på under fire timer.

For Lillestrøm-Arvika er det beregnet kostnader på mellom 20 og 45 milliarder. For Ski-Arvika er kostnaden beregnet til 25 til 60 milliarder.

– Samfunnsøkonomisk netto nåverdi er minus 9,5 milliarder. Men det er ganske vanlig at man får negativ samfunnsøkonomisk nytte i store jernbaneprosjekter fordi det er så dyrt å bygge, sier Bente Bukholm, som har vært prosjektleder for mulighetsstudien i Jernbanedirektoratet.

Studien har ikke vurdert nytten av mulige oppgraderinger på linjen mellom Arvika og Stockholm – noe som kan redusere reisetiden ytterligere.

I 2016 opplyste daværende administrerende direktør i det svenske togselskapet SJ, Christer Fritzson, til Dagsavisen at det årlig reiste 1,4 millioner passasjerer med fly mellom Oslo og Stockholm.

Les også

Oslo og Bærum: Bussene har begynt å gå igjen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.