INDUSTRI

Hurtig tømmerprisfall bekymrer skogeiere

Sagtømmerprisene er redusert med 55 kroner per kubikkmeter. Det er en prisnedgang på nesten 20 prosent siden nyttår.
Sagtømmerprisene er redusert med 55 kroner per kubikkmeter. Det er en prisnedgang på nesten 20 prosent siden nyttår.

– Det er den mest dramatiske svingningen på kort tid jeg har opplevd i løpet av mine år i bransjen, sier Per Olav Gilstad til Dagens Næringsliv.

Han er daglig leder i Gilstad Trelast i Nord-Trøndelag, og opplever at markedet synes å være mettet, spesielt på sagtømmer.

Sparer "godskogen"

Energi- og papirindustrien har ikke de samme behovene til tømmerkvalitet som byggenæringen. Det fører til en fordreining av hva skogbrukerne velger å ta ut av skog i slike perioder med lavere etterspørsel, forteller markedssjef Ole Laugslo i Allskog.

– Vi vil se at en del skogbrukere endrer hogsmønsteret sitt – og heller tar ut "dårligere" skog for å levere til energi- og papirindustrien. Det vil lønne seg bedre, sier Laugslo.

Billigere for husbyggere

Profitten for skogbrukerne går altså ned, uten at Laugslo vil krisemaksimere.

– Det som skjer nå, har jo sammenheng med den betydelige prisoppgangen vi har hatt det siste året, sier han.

På byggesiden, og til sjuende siste for forbrukerne, betyr prisfallet at det blir billigere å bygge trehus. Det bekrefter adm.dir. Tom Borthen i Løvenskiold Handel, som eier byggevarekjeden Maxbo.

– Jeg vil anta at prisene på trelast hittil i år har falt med 10 prosent. Nå holder vi på å redusere prisene igjen, sier han til DN.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.