ENERGI

Høyres Nikolai Astrup ønsker å delprivatisere Statkraft

Mener Trønderenergis privatisering er en god modell.

Nikolai Astrup mener Statkraft bør deles opp i et statseid selskap som eier vannkraftressurser, og et aksjeselskap med private eiere som kan gjøre større investeringer i andre prosjekter.
Nikolai Astrup mener Statkraft bør deles opp i et statseid selskap som eier vannkraftressurser, og et aksjeselskap med private eiere som kan gjøre større investeringer i andre prosjekter. Are Thunes Samsonsen
Marius ValleMarius ValleJournalist
19. jan. 2024 - 08:57

TrønderEnergi har skilt ut vannkraft og eierposten i nettselskapet Tensio, og organisert resten av selskapet i aksjeselskapet Aneo. Det er en god modell for delprivatisering av Statkraft, sier Høyres Nikolai Astrup i et intervju med Dagens Næringsliv.

Siden vannkraften fremdeles er eid av TrønderEnergi, er kommunene som eier selskapet sikret utbytte fra vannkraften. 

Aneo eier vindparkene TrønderEnergi etablerte, og de private eierne gjør det mulig for Aneo å investere i nye kraftprosjekter i Norge og Norden. De drifter også vannkraft for TrønderEnergi.

– Siden kommunene også beholdt et betydelig eierskap i Aneo, bidrar oppdelingen i et vannkraftselskap og et vekstselskap til å skape større verdier for de gamle eierkommunene enn det gamle TrønderEnergi kunne gjort, sier Astrup til DN.

Helikopter lander på Goliat FPSO. Vår Energi økte omsetningen og tjente godt i fjerde kvartal 2024.
Les også

Nedgang for Vår Energi – utsetter storprosjekt

Vil programfeste privatisering

Han ønsker nå at Høyre skal programfeste en slik løsning for Statkraft. Statkraft er 100 prosent statlig eid i dag. Staten tar derfor all risiko, og Astrup mener den risikoen bør deles. På sikt bør Statkraft børsnoteres, mener han.

For å sikre at vannkraften fremdeles har norsk eierskap foreslår han at dette legges i eget selskap som er heleid av staten. Det skal sikre utbytte.

Astrup mener dette vil gi Statkraft bedre vekstmuligheter ved at de får tilgang til kapital, lavere risiko og større åpenhet.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier til DN at han ikke tror dette er en god idé. Han viser til at Statkrafts konkurransefortrinn er å kombinere vannkraft med sol og vind, og at en modell som Astrup foreslår vil utfordre dette. Han mener at Statkraft heller bør videreutvikles som Europas ledende fornybaraktør.

– Det er ikke rart om noen tenker i den retningen, men jeg håper vi greier å komme i gang, sier Åslaug Haga om Evinys ønske om lengre tidsfrist i havvindauksjonen som er planlagt om 1-2 måneder.
Les også

Havvind-utsettelse: Åslaug Haga: – Ikke rart at noen tenker i den retningen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.