OLJE OG GASS

Høyre vil la staten gi Statoil oljekonkurranse

Høyre-leder Erna Solberg vil ha en motvekt til Statoil.
Høyre-leder Erna Solberg vil ha en motvekt til Statoil. Bilde: Scanpix
7. apr. 2011 - 07:12

Den norske stat eier 67 prosent av Statoil, mens Petoro er et heleid statlig aksjeselskap som forvalter myndighetenes olje og gass og tilknyttede anlegg.

– Vi trenger en reell motvekt til Statoil, som er stor og tung nok til å komme med faglige motforestillinger i lisensene. Statoil gjør en god jobb, men uten konkurranse svinner man hen, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagens Næringsliv.

Djevelens advokat

Hun får støtte av Frp i at det må bli flere om beinet i kampen om nye blokktildelinger på norsk sokkel.

– Tidligere kunne Petoro spille Hydro og Statoil mot hverandre i lisenser. Det går ikke lenger. Da må man settes i stand til selv å være djevelens advokat, sier partiets energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen.

Aktiv

Statoil står, etter oppkjøpet av Hydros oljevirksomhet for fire år siden, for 80 prosent av oljevirksomheten i Norge.

Oljenestor og tidligere Statoil-toppsjef Inge K. Hansen påpeker at utenlandske selskaper har forsvunnet fra norsk sokkel. Han synes Høyres forslag er en god idé.

– Petoro bør ikke bli operatør, men innta en langt mer aktiv rolle overfor Statoil. Ikke minst gjelder det spørsmål om feltutvikling og teknologivalg. I tillegg kan man bruke Petoro som statens instrument. Det kan man ikke med børsnoterte Statoil, sier han til DN.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.