Høyre-leder Erna Solberg vil ha en motvekt til Statoil.
Høyre-leder Erna Solberg vil ha en motvekt til Statoil. (Bilde: Scanpix)

Høyre vil la staten gi Statoil oljekonkurranse

Den norske stat eier 67 prosent av Statoil, mens Petoro er et heleid statlig aksjeselskap som forvalter myndighetenes olje og gass og tilknyttede anlegg.

– Vi trenger en reell motvekt til Statoil, som er stor og tung nok til å komme med faglige motforestillinger i lisensene. Statoil gjør en god jobb, men uten konkurranse svinner man hen, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagens Næringsliv.

Djevelens advokat

Hun får støtte av Frp i at det må bli flere om beinet i kampen om nye blokktildelinger på norsk sokkel.

– Tidligere kunne Petoro spille Hydro og Statoil mot hverandre i lisenser. Det går ikke lenger. Da må man settes i stand til selv å være djevelens advokat, sier partiets energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen.

Aktiv

Statoil står, etter oppkjøpet av Hydros oljevirksomhet for fire år siden, for 80 prosent av oljevirksomheten i Norge.

Oljenestor og tidligere Statoil-toppsjef Inge K. Hansen påpeker at utenlandske selskaper har forsvunnet fra norsk sokkel. Han synes Høyres forslag er en god idé.

– Petoro bør ikke bli operatør, men innta en langt mer aktiv rolle overfor Statoil. Ikke minst gjelder det spørsmål om feltutvikling og teknologivalg. I tillegg kan man bruke Petoro som statens instrument. Det kan man ikke med børsnoterte Statoil, sier han til DN.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå