OLJE OG GASS

Høyre bekymret for oljebransjen

NORSK INDUSTRI: Oljeindustrien og leverandørene sliter med permitteringer og oppsigelser, og Høyre er bekymret. De tar nå saken opp i Stortinget.
NORSK INDUSTRI: Oljeindustrien og leverandørene sliter med permitteringer og oppsigelser, og Høyre er bekymret. De tar nå saken opp i Stortinget. Bilde: Colourbox.com
Kjetil Malkenes Hovland
25. nov. 2009 - 11:42

Folk blir sagt opp og permittert i oljebransjen, og Høyre er bekymret.

De mener regjeringen er for tilbakelent i olje- og gasspolitikken, og ønsker å åpne nye områder.

Nå tar partiet opp spørsmålet i en interpellasjon til Stortinget for å skape debatt.

EBL skifter navn til Energi Norge 12. november 2009. Siri Meling, Høyre.
til Stortinget for å skape debatt. ØNSKER NY LETING: – Høyre synes regjeringen har hatt en for tilbakelent holdning til hvor vi vil med denne næringen, sier Siri Meling (H) i energi- og miljøkomiteen til Teknisk Ukeblad. Hun ønsker å åpne nye leteområder for oljebransjen. Kjetil Malkenes Hovland

– For tilbakelent

– Høyre synes regjeringen har hatt en for tilbakelent holdning til hvor vi vil med denne næringen, sier Siri Meling (H) i energi- og miljøkomiteen til Teknisk Ukeblad.

Hun viser til at petrosektoren er Norges største næring, og at en tredjedel av statens inntekter kommer fra denne klyngen.

– Næringen er i en situasjon hvor de må si opp folk og permittere. Det er ille for selskapene og de det gjelder, men først og fremst er det kritisk for kompetansen. Det er den vi kan videreutvikle og konkurrere med framover, sier Siri Meling.

– Har laget scenarioer

Teknisk Ukeblad har i det siste satt fokus på at oljeproduksjonen faller kraftigst av alle de 49 største oljelandene: Les saken her

NORSK SOKKEL: Funnstørrelsen i blått viser at mengden vi finner blir mindre og mindre for hvert tiår. Den røde linjen viser funnraten i prosent, og den går oppover. OLF Norge/Oljedirektoratet

Høyre mener regjeringen er for opptatt med å krangle om olje og gass internt, i stedet for å være tydelige overfor næringen og hva de vil med dens framtid.

– Det viser seg blant annet med at de ikke en gang har klart å legge fram en oljemelding. Som første regjering på mange år har de ikke klart å stake ut kursen for næringen, sier Meling.

Jobber med oljemelding

Det jobbes nå med en ny oljemelding. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen inviterte denne uken til regionalt samråd om framtiden for norsk olje og gass. Det skjer på Oljemuseet i Stavanger mandag 30. november.

Her ønsker statsråden at næringen selv, organisasjoner og regionale aktører skal bidra til den kommende oljemeldingen.

Høyre støtter olje- og gassbransjens krav om å åpne opp nye lovende leteområder for å kunne utvide oljealderen enda litt.

– Trenger nye leteområder

– Høyre har vært tydelige på at sokkelen er moden og vi gjør mindre funn, så derfor er det viktig å gi tilgang på nye leteområder, sier Meling.

– Det å bruke den kompetansen Norge har utviklet gjennom mange år på modifikasjoner og mindre funn er en ting, men å utvikle oss videre krever nye store funn. Dette har betydning for det vi skal leve av om 20-30 år, men også med kompetanseutvikling, legger hun til.

– Hørt det før

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) avviser Høyres bekymringer og sier at han har hørt dette mange ganger før.

Fra venstre: sjeføkonom Fatih Birol i IEA, Statoils konsernsjef Helge Lund og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) avviser Høyres bekymringer og sier at han har hørt dette mange ganger før. GOD STEMNING: Fatih Birol i IEA (t.v.), Helge Lund i Statoil og Terje Riis-Johansen. Sistnevnte planlegger en oljemelding i 2010 eller 2011, og skal nå reise rundt og få tilbakemeldinger fra bransjen. Kjetil Malkenes Hovland

– Dette er veldig repetitivt og forutsigbart av Høyre. Det er en plate de kjører med jamne mellomrom uten at jeg ser så veldig mye innhold i det utenom det at de ønsker å gå raskt fram i Lofoten og Vesterålen. Den diskusjonen er kjent, og det er ikke noe behov for å gå inn i det, sier Riis-Johansen til Teknisk Ukeblad.

– Debatten om de store funnene som trengs og Lofoten og Vesterålen har gått i lang tid, og det er vanskelig å tilføre noe nytt?

– Jeg tror alle som har sitt engasjement i olje- og gassektoren har sitt fokus på disse tingene. Det er lagt en prosess på Lofoten og Vesterålen som vi følger.

– Ingen «quick fix»

Statsråden mener det er den jamne, stabile oljepolitikken som bidrar til utvikling i olje- og gassektoren.

– Det er min ambisjon å ta dette med inn i de vanskelige åra som ligger foran oss nå. Det er ikke noen quick fix her, det kreves hardt arbeid fra regjeringen for at de nominerte rundene og TFO-ene skal gå sin gang og at vi har gode prosesser. Selskapene må føle seg trygge i Norge og se på dette som et attraktivt sted å investere. Det må være stabilitet i politikken, sier Riis-Johansen.

Tror på høyt produksjonsnivå

De siste årene har oljeproduksjonen falt kraftig. Høyre ser likevel for seg scenarioer hvor produksjonen opprettholdes på høyt nivå lenge ennå.

– Har vi laget gode nok scenarioer for hvordan vi vil takle en nedtrappingsfase for den norske oljealderen?

– Oljedirektoratet har laget scenarioer, men de fikk jo ikke legge dem fram. Spørsmålet er om vi skal se på dette som solnedgangindustri eller soloppgangsindustri. Alt etter hvordan vi legger til rette for næringen kan vi opprettholde et høyt produksjonsnivå i flere tiår framover i visse scenarioer, sier Siri Meling.

En ny fase

Også Statoil-sjef Helge Lund snakket om en ny fase for norsk sokkel under selskapets høstkonferanse. Olje- og energiministeren mener vi må forholde oss til dette.

– Jeg mener ”en annen fase” er en veldig presis og klok framstilling, sier Riis-Johansen. – Vi forventer et historisk høyt investeringsnivå framover. Akkurat som Helge Lund påpeker er det veldig langt mellom de store funnene. Vi gjør heldigvis interessante funn, men av liten størrelse. En av utfordringene blir å gjøre et godt nok arbeid i de områdene hvor vi har store produksjonsenhetene hvor vi kan koble på ny produksjon og holde kostnadene nede.

Han mener lønnsomheten ville bli dårlig på små funn hvis man måtte bygge opp egne installasjoner og en egen infrastruktur for hvert nye funn.

– Denne realiteten må vi absolutt forholde oss til og diskutere i et lengre perspektiv. Politikken må sørge for at vi får med oss de ressursene som ligger også i de mindre funnene, sier Riis-Johansen.

Jobber med ny oljemelding

Høyre frykter at krangel mellom regjeringspartiene Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV vil forsinke arbeidet med oljemeldingen.

– Jeg spurte om dette i forrige spørretime. Statsråd Terje Riis-Johansen sier at vi i beste fall får en melding i løpet av 2010. Jeg håper selvfølgelig det er tilfelle, men vi har en viss erfaring med at ting kan drøye, særlig i saker som er vanskelige for regjeringspartiene, sier Meling.

– Jeg spurte om dette i forrige spørretime. Statsråd Terje Riis-Johansen sier at vi i beste fall får en melding i løpet av 2010. Jeg håper selvfølgelig det er tilfelle, men vi har en viss erfaring med at ting kan drøye, særlig i saker som er vanskelige for regjeringspartiene, sier Meling. FINNER LITE: Ressurstilvekst (lysegrønt) og produksjon (mørkegrønt) på norsk sokkel. Kilde: Oljedirektoratet

Skylder på Arbeiderpartiet

Høyre mener at Arbeiderpartiet har et tungt ansvar for å gi forutsigbarhet for næringen.

– Jeg tror noe av grunnen til at vi ikke har sett en melding er problemer internt med å finne kompromisser. Det er utrolig at Ap tillater dette. Som største regjeringsparti har de ansvar for å få framdrift på disse områdene, sier Meling.

Tidligere statsminister Kåre Willoch mener at Norge har gått for fort fram med oljeutvinningen: Les saken her

– Fire nye Saudi-Arabia

Meling ser norsk olje- og gassproduksjon i sammenheng med resten av verdens energibehov. Verden vil ha behov for fossil energi i flere tiår framover, mener hun.

– (IEAs sjeføkonom) Fatih Birol sa vi må finne fire nye Saudi-Arabia fram til 2030 bare for å opprettholde produksjonen. Det sier litt om behovet, og Norge har ansvar for å levere energi til verden og Europa. Det må vi også ta hensyn til, sier Meling.

– Men hvis vi tar togradersmålet på alvor og skal redusere CO2-utslippene med 80-85 prosent, så vil Norge og andre land måtte slippe ut mindre enn to tonn CO2 per person årlig i 2050. Kan vi da fortsatt produsere olje?

– Du har jo tiltak som skogreising, som motvirker utslippene. Vi er teknologioptimister. Jeg er optimist på at vi kan være lojale mot de målene ved å gi nok penger til forskning. Det vil også komme andre ting enn olje som erstatter bruken, sier Meling.

Tror på forbrukerne

Meling er overrasket over hvor liten del av energiforsyningen Det internasjonale energibyrået IEA tror vil komme fra fornybar energi.

– Jeg tror det ligger mye kraft i hva den enkelte forbruker vil forlange av gode miljøløsninger, sier Meling.

Ønsker fart på fornybart

– Vi foreslo i valgkampen et miljøteknologifond på 50-100 milliarder kroner. Vi vil bygge vår industri rundt dette. Det er mange tog som går nå, sier Meling.

– Vi må legge ressurser i bånn for å få til denne satsingen, enten det er på havbasert vindkraft eller andre ting. Se på biodieselavgiften. Det verste med den er at den skaper en stor grad av forutsigbarhet. Industrien er avhengig av forutsigbare rammer. Derfor er den saken alvorlig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.