BYGG

– Høyblokka har stor verdi

SKADET: Knuste vinduer og en ødelagt fasade. Slik så høyblokka i regjeringskvartalet ut to dager etter bomben smalt. I forgrunnen soldater med våpen og skuddsikre vester som vokter sperringene rundt åstedet.
SKADET: Knuste vinduer og en ødelagt fasade. Slik så høyblokka i regjeringskvartalet ut to dager etter bomben smalt. I forgrunnen soldater med våpen og skuddsikre vester som vokter sperringene rundt åstedet. Bilde: Scanpix
29. juli 2011 - 08:39

Riksantikvaren mener Høyblokka har stor nasjonal verdig.

Viktig epoke

Bergens Tidende skriver at Riksantikvaren allerede var i gang med en verneplan for Regjeringskvartalet da terrorbomben gikk av.

– Både bygg, konstruksjon og funksjonalitet har sin egen signalverdi og er uttrykk for en bestemt epoke i norsk historie. Høyblokken er et uttrykk for modernismen, for den tiden da verdier som likeverdighet og nøkternhet var svært viktige for Norge, sier Unni Grønn som er fungerende riksantikvar.

Har ikke fått sjekke bygningsskadene

Samarbeider

Hun sier at Riksantikvaren ikke tenker på hva som skal skje dersom Høyblokka ikke lar seg berge.

– Verneplanen foreligger for store deler av kvartalet, og den slår fast at blokken har stor nasjonal verdi. Nå stiller vi planen i bero og samarbeider med Statsbygg før vi går videre med den. Aller først må jo politiet frigi Høyblokka, så får vi se hva som skjer, sier hun.

– Skadeomfanget er enormt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.