BYGG

Holmenkollen kan bli bygget inn

Mona Strande
12. okt. 2007 - 07:00

Takkonstruksjonen skal hindre at været påvirker hopprennet, og kan implementeres uansett hvilket arkitektforslag Oslos byråd går inn for.

– Kommunen positiv

Bak prosjektet står de rådgivende ingeniørfirmaene Dr. techn. Olav Olsen og Siv.ing. Arne Vaslag, og Hallmaker Gruppen med sin kompetanse på dukkonstruksjoner. Arkitekten er Patricia Farrell.

– Vi har vært i møte med kultur- og idrettsetaten i Oslo kommune, og de synes det var kjempeinteressant som en fase to – etter at bakken er revet og bygd opp igjen, sier markedsansvarlig Jan Wagenius i Hallmaker Gruppen.

Fungerer hele året

Gruppen bestemte seg for å lage et takkonsept for å ha en løsning på værproblemene i Holmenkollen.

– Dette vil gjøre at vi endelig kan få skikkelige hopprenn i Holmenkollen. Med en innebygd løsning slipper man tåke, sidevind og nedbør som årsaker til å avlyse renn. Det er hensyn som ikke blir mindre viktige i framtiden, når klimaendringene vil føre til enda større nedbørsmengder og mer ekstremvær, sier sivilingeniør Øystein Løset i Dr. techn. Olav Olsen as.

Han sier at en innebygd løsning også åpner for mer utstrakt bruk av anlegget til arrangementer både sommer og vinter.

Målet er å utvikle en løsning som gjør det mulig å dekke til åpningen mellom de to takkonstruksjonene dersom været tilsier det. Den enkleste måten å gjøre dette på, er ved hjelp av et skinnesystem som duken rulles over.

Wagenius mener også at en dukkonstruksjon gir uante muligheter for kreativ lyssetting.

Enormt anlegg

De er klar over at et overbygg vil være godt synlig, og kan oppfattes som et voldsomt inngrep i naturen. For å få takkonstruksjonen til å omfatte hele arenaen må den være cirka 250 meter bred, 250 meter lang og 70-80 meter høy. Det vil gjøre taket like synlig som selve hoppbakken fra byen.

Og prisen?

– Vi har ikke prosjektert etter pris, men inkludert rigging, grunnarbeider og stål- og dukkostnader blir det ikke under 200-250 millioner kroner, sier Wagenius.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.