Byggenæringens Landsforening(BNL) arrangerte fredag et åpent møte om Stortingsmeldingen som kommunalminister Liv Signe Navarsete og departementet nå arbeider med.
– Jeg er ikke sikker på at alle i byggenæringen har tatt innover seg hvor mye dette betyr for oss. I tillegg kommer det en NOU om klimatilpasninger og sosial boligpolitikk, samt en ny Nasjonal Transportplan våren 2013. Det skjer mye på kort tid som vil legge premissene på hvordan byggenæringen vil utvikle seg i fremtiden, sa Lyng. Han var litt engstelig for at Navarsete har en litt for snever tilnærming til næringens behov for en helhetlig politikk.
BNL vil ha lederrolle
– Vi har en god politikk på enkeltområder, men næringen har behov for helhetlige og bærekraftige løsninger. Jeg kan love dere at BNL har ambisjon om å ta lederrollen i dette arbeidet, men vi skal og må samarbeide i denne viktige perioden for næringen, sa Lyng.
Les også: Vil legge ned BNL
Det siste var kanskje også en kommentar til Veidekke-sjef Terje Venolds utspill i Teknisk Ukeblad sist uke hvor han tok til orde for en helt ny organisasjon, en paraplyorganisasjon hvor alle de 22 bransjeforeningene kan samle seg.
Lyng er ikke uenig med Venold i at dette er en viktig debatt. Både Lyng og styreleder i BNL, Jan Halstensen, tolker Venolds positivt, selv om de selvfølgelig også mener at BNL bør bli denne paraplyorganisasjonen.
Nye forskrifter
Lyng og byggenæringen har store forventninger til de nye forskriftene om energieffektivisering som kommer 1. juli. Denne gjelder bare for større rehabiliteringer og nybygg.
– Denne handlingsplanen er særdeles viktig og jeg er veldig spent. Samtidig må vi ikke glemme at 70 prosent av bygningsmassen i dag også vil stå der om 15-20 år. Jeg er ingen motstander av passivhus og lavenergiboliger, men dette er tross alt symbolsaker først og fremst for politikerne.
Grønne områder
Lyng tok også til orde for flere "grønne tak". I København og andre store byer settes det nå krav til at nye bygg skal ha grønne tak, det vil si mosegrodde tak som er vannabsorberende, lydisolerende, men framfor alt også klimavennlige ved at de opptar CO2.
– Dette er framtida mine venner, sa Lyng.