ENERGI

HiFi med 3D

4. okt. 2001 - 20:16

Med hjelp av moderne 3D konstruksjonsverktøy skal høyttalerprodusenten Seas holde posisjonen som en av de ledende produsenter av kvalitetshøyttalere. – Mesteparten av det arbeidet vi gjør på konstruksjonssiden, er beregnet ut fra grunnleggende akustiske data, sier Terje Johansen, som er kontroll- og konstruksjonsingeniør ved den vel 50-årige bedriften.

Johansen har lang erfaring på bruk av DAK. Han husker tilbake til 1980-årene da han gikk på DAK-kurs i AutoCAD versjon 1.5. Nå er det mer moderne DAK-programmer som har overtatt med bruk av både AutoCAD versjon 14, Mechanical Desktop og nylig Inventor.

Små serier

Seas produserer høyttalerelementer for en rekke produsenter av ferdige høyttalersystemer. Det gir små serier, men mye er likt fra produkt til produkt. Bruk av DAK-systemer er derfor viktig i prosessen med å lage kundespesifiserte høyttalere der hele 97 prosent går til eksport.

På nettsidene til Seas, www.seas.no, ligger det nå informasjon om bedriftens nye byggesett. Byggesettene er delvis en relansering med de helt nye elementene fra Excel-serien. Bildene på nettsiden kommer direkte fra 3D-modellen laget med Inventor.

Også til produksjonsutstyret, som må spesiallages, brukes i dag DAK-basert konstruksjonsverktøy. – Vi har en egen svært dyktig Petter Smart som har laget mye av produksjonsutstyret. Problemet er bare at konstruksjonene i stor grad befinner seg inne i hans hode. Takket være DAK-systemet har vi nå informasjon dokumentert i tilfelle han for eksempel skulle få en tung høyttalermagnet i hodet, sier produksjonsingeniør Roger Bakkerud.

Funksjonsanalyse

Bruk av Inventor gjør det også mulig å kjøre funksjonsanalyse på maskinene, og enkelt kontrollere at de forskjellige komponentene passer sammen. Utveksling av informasjon mot underleverandører både på verktøysiden og på deler som brukes i produksjonen blir mye enklere ved utveksling av elektroniske data. – Fortsatt er det noen som bare vil ha tegninger, men det er stadig flere som heller vil ha en 3D modell som de selv kan hente data ut fra, sier Johansen.

Seas får stadig flere underleverandører utenlands. – Vi har samarbeidspartnere både i Europa og i Østen. Elektronisk utveksling av konstruksjonsdata gjør det selvfølgelig langt lettere å samarbeide med disse, sier Bakkerud.

Raske omstillinger

– Skal vi nå målet om å være blant de beste på dette spesielle området, må vi konsentrere oss mest om produktet og heller sette ut produksjon av det andre kan være bedre på. Det betyr at vi for eksempel setter helt ut viklingen av høyttalerspoler, sier Johansen. På grunn av spesielle kundeønsker kan det i løpet av et år bli snakk om over 200 forskjellige varianter i produksjonen. Rask omstilling er derfor et viktig krav.

Til den nye høyttalerserien, Excel, har han designet de nye høyttalerkurvene ved hjelp av Inventor. Takket være dette programmet har han også kontrollert at de forskjellige enhetene med magnet og membran med høyttalerspole passer sammen. Det spesielle med denne høyttalerserien, er at membranet er laget i støpt magnesium.

Etter råstøpingen må det tynne membranet maskineres. Det gjøres i egenkonstruert maskinelt utstyr før membranene blir overflatebehandlet. – Det hele er en meget krevende prosess.

Nytt, medisinsk produkt

Fordi produksjon av høyttalerelementer er svært konjunkturutsatt, har Seas gått inn på et helt nytt område med produksjon av ventiler til hjerte-lungemaskiner. Dette er produkter som har nær tilknytning til høyttalere, siden membran, spole og magnet er viktige nøkkelkomponenter.

– Vi ønsker oss flere nisjeprodukter for å ha flere bein å stå på, sier Johansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.