INDUSTRI

Herøya blomstrer uten Hydro

Trond Gram
20. mai 2008 - 13:05

HERØYA: 80 års industrihistorie er nesten over for Hydro på Herøya. Den gamle industrigiganten, som begynte å bygge på Herøya i Porsgrunn i 1928, sitter kun igjen som grunneier. All annen industrivirksomhet på Herøya har selskapet kvittet seg med.

Men etter tiår med omstillinger det er ingen som depper på den tradisjonsrike industritomten. Hydro er erstattet av et hundretall selskaper som lever i beste velgående.

Hydro Agri ble til Yara, PVC-fabrikken ble overtatt av Ineos og til slutt kjøpte tyske Bilfinger Berger Hydro Production Partner. Her er også REC ScanWafer, Nordic Ceramics, Naturgass Grenland og en rekke andre små og store selskaper.



– Den første store omstillingen

Noe av det første Eivind Reiten gjorde da han ble ansatt som generaldirektør i 2001 var å legge ned magnesiumfabrikken. Svenska Mineral overtok deler av virksomheten for å lage ulike kalkprodukter.

– Det var den første store omstillingen, og det er tilfredsstillende å se at det er flere ansatte her nå enn da vi la ned magnesiumvirksomheten, sier Reiten til Teknisk Ukeblad.

Nå jobber det over 3000 personer i selskapene som har etablert seg på Herøya og det har blitt nytt liv i gammel industri.

– Det viktigste er at de arbeidsplassene som er der nå har en mer robust stilling fordi de er i flere bedrifter som ikke er så knyttet til utviklingen i én råvare. Det være seg gjødsel eller magnesium, sier Reiten.



Herøya viktig for Porsgrunn

For Porsgrunn kommune har virksomheten på Herøya vært en livsviktig del av byens næringsliv, og rådmann Egil Johansen innrømmer at de har bitt negler flere gange ri forbindelse med Hydros omstilling.

– Det har gått over all forventning. Nå er det 100 små og store bedrifter her. Før var det bare Hydro. Det har blitt veldig robust, sier Johansen.

Han viser til at det har vært flere industrinedleggelser i Grenlandsområdet, og trekker frem Hydros avvikling av magnesiumvirksomheten og Norske Skogs nedleggelse av Union som de to viktigste.

– På begge tidspunkt var det mye usikkerhet i lokalsamfunnet, legger Johansen til.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Hydro vurderer solceller

Eivind Reiten utelukker ikke at Hydro igjen etablerer seg med industri på Herøya, og det kan skje om ikke så altfor lenge.

– Dere skal ikke utelukke at vi dukker opp her igjen. Ikke minst fordi vi er en stor landlord her, og det er ikke aktuelt å selge denne tomten, understreker konsernsjefen.

Helt borte er Hydro uansett ikke. I tillegg til at selskapet eier tomten, er det i ferd med å bygge et pilotanlegg for produksjon av superren silisium på Herøya. I løpet av få år kan det bli investert milliardbeløp innenfor solindustrien. Pilotanlegget skal etter planen stå ferdig i 2008.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.