BYGG

Herfra skal Facebook serve hele Europa

Se bilder fra Facebooks første europeiske datasenter. I Luleå.

Fredrik Drevon
16. feb. 2012 - 18:49
Vis mer

LULEÅ: I Stadsparken midt i Luleå står en tre meter høy isskulptur som forestiller en knyttneve med tommelen opp. Alle som er på Facebook har klikket på en virtuell utgave av denne hånden.

Etter å ha vurdert 100 ulike steder i Europa, bestemte amerikanerne seg for å bygge tre serverhaller, hver på 28 000 m2, i den nordsvenske byen med 74 000 innbyggere. Den endelige avgjørelsen ble offentligjort på en pressekonferanse 27. oktober i fjor.

– Pressekonferansen ble referert i 130 land. Facebook-prosjektet er den største investeringen i Luleå siden etableringen av stålverket i 1940. Vi går inn i en ny industriepoke for Sverige, sier Luleås ordfører Karl Petersen til Teknisk Ukeblad.

BILDESERIE: BILDESERIE: På Facebooks byggeplass i Luleå

Petersen sier videre at Luleå tar sikte på å bli en node, eller et knutepunkt, for datatrafikk fra hele verden. I samarbeid med nabokommunene Boden og Piteå forsøker Luleå nå å merkevarebygge regionen som The Node Pole. Håpet er å friste flere it-selskaper til å følge Facebooks eksempel.

– Vi har ikke fått konkrete napp hos andre it-aktører ennå, men jobber aktivt med saken, sier Petersen.

1200001475.jpg

50 kriterier

I et nettmøte på sverigesradio.se, sa Tom Furlong, som er ansvarlig for Facebooks datasentre, at selskapet vurderte rundt 50 kriterier før de bestemte seg for Luleå. De to finalistene var Luleå og Östersund.

– Det finnes ingen avgjørende enkeltfaktor. Vi kom frem til at Luleå hadde den beste helhetsløsningen, sa Furlong.

De viktigste årsakene til at valget falt på Luleå var et klima velegnet for kjøling, stabil tilgang til fornybar energi, samt en god tomt og et engasjert lokalt næringsliv.

I tillegg ligger Luleås flyplass bare syv kilometer fra sentrum. Statlige insentiver spilte også en rolle. Den svenske regjeringen ga Facebook 103 millioner svenske kroner i investeringsstøtte, mens Luleå kommune har brukt 40 millioner kroner på fjerning og installering av vannledninger på tomten, og 15 millioner til legging av ekstra strømforsyning.

1200001768.jpg

Les også: Norske fjellhaller står tomme

– Hvilket som helst lager

Vi befinner oss på en byggeplass i en granskog ved en innsjø, fire kilometer nord for Luleås sentrum. En av artene som bor i denne skogen er tretåspett (Picoides tridactylus), og protester fra lokale ornitologer førte til at byggeprosjektet ble utsatt i to måneder.

Bak skogholtet på vestsiden av byggeplassen går toglinjen som forbinder Luleå med Kiruna. Noen hundre meter mot øst skimtes Luleås Tekniske Universitet (LTU), som har 16 000 studenter og 1500 ansatte.

Et stålskjelett er reist i det flate, snødekte landskapet, og den ene veggen er nesten ferdig. Sweco har designet serverhallen som bygges av et fellesforetak som heter NCC-DPR Fortis, bestående av NCC og to amerikanske entreprenører. NCC er den største aktøren i foretaket og tar halvparten av kontraktssummen på 808 millioner svenske kroner.

– Det här är inte "wow, vilket konstigt bygge!" Det är bara att det är jättestort. Men annars är det ju vilket lager som helst, sier NCCs pressekontakt på byggeplassen, Nina Jakobsson.

Den første hallen skal være operativ i desember i år. Facebook har imidlertid ikke valgt entreprenør for de to neste hallene.

–Til sammen vil det være rundt 25 entreprenører på byggeplassen, sier Sari Ekblom, nyansatt prosjektsjef for NCC i Norrland.

– Prosjektet er gigantisk og interessen fra media er enorm. Det er stort og nytt for denne landsdelen og vi har andre kolleger enn vi er vant til. Jeg har ikke jobbet med denne typen bygninger før. Jeg kommer fra infrastruktursiden, med broer, veier og dammer.

1200001476.jpg

Kjøling

Ekblom forteller at Facebook vet nøyaktig hva de vil ha.

– Det største utfordringen er å holde nede strømforbruket. Innovasjonen ligger i å kjøle ned serverne med filtrert kald luft fra omgivelsene.

Man bygger to transformatorstasjoner, en fra kommunale Luleå Energi og en fra statlige Vattenfall. Hvis strømmen mot formodning skulle svikte har man fire dieseldrevne reservegeneratorer i bakhånd.

Ifølge fagbladet Ingenjören forventer man at strømforbruket blir på 473 millioner kWh, og at temperaturen i nærområdet stiger med 1-4 grader.

Datasenteret får samme kjøleteknologi som er brukt i Facebooks datasenter i Prineville, Oregon. Facebook beskriver denne teknologien på opencompute.org.

Hovedpoenget i den mekaniske designen er å få så lave intstallasjons- og driftkostnader som mulig.

1200001477.jpg

Ved hjelp av et overbygget system kan mekaniske luftefunksjoner legges i et penthouse som konstrueres på byggeplassen.

Kjølesystemet bruker et såkalt «direkte evaporativt kjølekonsept», der hverken kjølere eller kompressorer trengs for å kjøle it-systemene. Ifølge opencompute.org har et overbygget system klare bygningsmessige og operasjonelle fordeler som for eksempel redusert fotavtrykk fra mekaniske rom, og at arbeid med ventilasjonsrør ikke er nødvendig.

Faren for taklekkasjer blir redusert og vedlikehold enklere når man har et innendørs system som ikke er eksponert mot kalde vintre og varme somre.

Facebooks datasenteringeniører holder til i USA og er bare innom Luleå en gang iblant. Kenneth Moore er Facebooks eneste representant på byggeplassen.

– Vi har en fast pris på prosjektet, men hvis noen vil endre noe er det min jobb å legge til rette. Det kan dreie seg om ekstra stål eller nytt utstyr. Jeg er Facebooks øyne og ører her, sier Moore.

1200001480.jpg

Les også:

Atomsikkert Nato-anlegg blir grønt datasenter

Norge skal blir datasupermakt

Vi produserer mer data enn vi kan lagre



Fyller halve bygget

NCCs forretningssjef for datasenteret, Johan Gustafsson, forteller at man bare innreder halvparten av det første bygget.

– Bygget får fire serverhaller. Vi gjør ferdig de to første. Teknologien utvikler seg så raskt at man ennå ikke vet hva slags servere som skal stå i den andre halvdelen.

– Facebook krever at datasenteret skal oppfylle krav til LEED gold-sertifisering. Betyr det ekstra kostander?

– Egentlig ikke. Det gjelder å tenke seg om og fatte riktige beslutninger tidlig. Gode løsninger trenger ikke nødvendigvis være dyre. Bygningen i seg selv er en hvilken som helst industrikåk.

Gustafsson forteller at datasenteret får en PUE (Power Usage Effectiveness) på 1,07, altså betydelig bedre enn normalverdien som han mener ligger på 1,25.

– Vi har veldig sinnrikt konstruerte elektriske anlegg. Man har i prinsippet oppfunnet et system hvor man kan transformere strøm i langt færre steg.

– Det er to ting vi ikke får uttale oss om, det er hvor mange servere det skal være i hallen og hvor mye energi som skal brukes. Alt annet er man åpne på.

Gustafsson beskriver Facebook som en detaljfiksert og kompetent kunde.

– Facebook er nøye på at det skal bli bra, selv om det er vi som har totalansvaret. Det er et enormt engasjement fra kunden. Jeg har aldri vært involvert med en kunde som har vært så interessert i detaljer.

1200001474.jpg

– Fyrer for kråka

Nå viser det seg at Yahoo har bestemt seg for å bygge et datasenter ved siden av Facebooks datasenter i Prineville. Svenskene håper på den samme klynge-effekten i Luleå.

– Hver eneste statlige krone som er investert her betaler seg på lang sikt, sier Gustafsson.

Imidlertid har man ikke kommet opp med noen teknologi for å bruke spillvarmen, den lavverdige energien, til annet enn oppvarming av kontorer.

– Dette ønsker både Facebook og Luleås Tekniske universitet å gjøre til et forskningsområde. For man fyrer jo faktisk for kråka, sier Gustafsson.

Forhåpentligvis blir det ikke så varmt i Luleå at isskulpturene smelter.

Facebook graf 1202161331.jpg

Les også:

Derfor ser du ikke alle oppdateringer på Facebook

Oppdater Facebook før kl 09.00

Norges 25 største nettsteder

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.