BYGG

Her vil Aker bygge Norges høyeste bygning

40 etasjer høyt.

Vises: Slik vil Akers nye signalbygg se ut fra sjøsiden. I midten av bildet vises Telenor Arena.
Vises: Slik vil Akers nye signalbygg se ut fra sjøsiden. I midten av bildet vises Telenor Arena. Bilde: ALAB / Placebo
17. des. 2014 - 20:25

En ny bydel er i ferd med å vokse frem på Fornebu utenfor Oslo. Aker-eide Fornebuporten AS står bak utbyggingen som neste år vil kunne huse og gi arbeidssted til 3000 mennesker.

- Vi bygger nå Fornebuporten, et område med stort fokus på ingeniørbedrifter. Det skal være et kompetansesenter med utgangspunkt i miljøet mellom Kongsberg og Oslo som kalles Subsea Valley. Vi har lyst til å ta neste skritt og foreslår en ytterligere utbygging, sier sjef for Fornebuporten AS, Torstein Storækre til Teknisk Ukeblad.

Målet er å gjøre dette til verdens ledende miljø innenfor undervannsteknologi. Innen 2016 håper selskapet å øke tallet som skal bo og arbeide i området til 12.000.

Et av tiltakene er å bygge det som vil bli Norges høyeste bygning.

- Hvis man skal bygge et høyhus et sted i Bærum, så er det riktig å gjøre det på Fornebu. Det er relativt flat struktur, og da kan du bryte den med en vertikalitet som ellers kjennetegner området. Hvis bygget skal fremstå spektakulært, tror vi det må være minimum 40 etasjer, sier Storækre.

Les også: Nå skal det bygges flere små leiligheter

Tydelig: Også på natten vil det nye signalbygget vises godt på det flate Fornebulandet.
Tydelig: Også på natten vil det nye signalbygget vises godt på det flate Fornebulandet.

Aker flytter

De 40 etasjene blir fordelt på 140 meter, skriver Budstikka som første omtalte saken. Dermed vil det passere både Nexans fabrikktårn i Halden (120 meter) og hotellet Oslo Plaza (117 meter) og bli Norges høyeste landfaste bygning.

Det er ikke besluttet akkurat hva høyhuset arkitektkontoret A-Lab har tegnet skal inneholde. Det kan bli både hotell, kontor, boliger og konferansesenter.

- Hvilke tekniske og miljømessige utfordringer møter dere når det skal bygges så høyt og stort?

- Det er litt tidlig å gi svar på det. Vi har laget en mulighetsstudie som viser mulighetene denne tomten besitter. Vi har ikke gått inn i detaljprosjekteringen på hvordan og hvilke byggeteknikker som skal benytte, men vi vet at det er både teknisk og økonomisk gjennomførbart, sier Storækre.

Høyhuset skal etter planen bli en del av et totalt 234.000 kvadratmeter stor forretnings- og boligområde. 186.000 kvadratmeter skal settes av til næring og utdanning og 48.000 kvadratmeter til boliger. Aker skal selv flytte sitt hovedkontor fra Aker Brygge i Oslo ut til Fornebu neste år.

Les også: Dette kan bli verdens første undervannsby

Del: Signalbygget vil kunne bli en del av det store nærings- og boligområdet som nå utvikles på Fornebu.
Del: Signalbygget vil kunne bli en del av det store nærings- og boligområdet som nå utvikles på Fornebu.

Finansiere Fornebubanen

Tegningene av det nye høyhuset og resten av planene blir nå levert til Bærum kommune hvor politikerne skal avgjøre om dette skal realiseres.

- Vi har blitt utfordret av Bærum kommune på hvordan vi kan bygge mer på området for å bidra til en fremtidig banefinansiering. Vi legger nå opp til en ytterligere kontorutbygging med fokus på små og mellomstore bedrifter som sikrer flere kompetansearbeidsplasser til området og styrker det samlede næringsklusteret. Vi tror videre det er viktig å markere området som et ledende globalt kompetansemiljø ved byggingen av et høyt signalbygg, sier Storækre.

Og nettopp t-bane-forbindelse til Fornebu er et av de sentrale temaene i forbindelse med utbyggingen. Etter planen skal Fornebu-banen stå ferdig i 2022, men finansiering av banen er ennå ikke i mål.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Aker og Fornebuporten AS sier de er villige til å delta i et spleiselag med staten for å få finansiert banen.

- Vi har sagt til politikerne at vi er villige til å bidra, så ligger ballen hos myndighetene for å finne ut hvordan slike bidrag skal struktureres. De siste ryktene sier at det mangler opp mot tre milliarder kroner for å realisere banen. Vi kan ikke ta alt det alene, men vi kan bidra til totalpakken, sier Storækre.

Les også:

Oslo kan få verdens første pluss-ishall

2015 kan bli mørkt: 120.000 lysarmaturer må skiftes ut

Dette kan bli Helsinkis nye monument-bygg  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.