KARRIERELONN

Her tjener du best

Dag Yngve Dahle
4. okt. 2007 - 10:04
Vis mer

Nitos årlige lønnsstatistikk viser at lønnsnivået blant ingeniører varierer betydelig mellom ulike næringer.

Desidert best

Statistikken, som er basert på svar fra 16.500 Nito-medlemmer, viser lønnsforskjellene som forholdstall i forhold til gjennomsnittet, som er tallet 100.

Høyest er lønnsnivået innen utvinning av råolje og naturgass, der forholdstallet for lønna er 119. Dette er skyhøyt over alle andre bransjer.

Nito-undersøkelsen har ikke lønnstall i kroner for de ulike bransjene. Det har imidlertid Statistisk sentralbyrå.

SSBs tall viser at høyskoleyrker i olje- og gassektoren, herunder ingeniører, har en gjennomsnittlig brutto årslønn på nesten 650.000 kroner. For akademiske yrker, deriblant sivilingeniører, er snittlønna nær 750.000 kroner.

TALLENE: Dette tjener ingeniører i ulike næringer

Kamp om hodene

– Lønnsevnen er god i den lønnsomme oljenæringen. I tillegg er kampen om arbeidskraft stor, og selskapene må tilby høy lønn for å tiltrekke seg folk med riktig kompetanse. Erfaring fra bransjen er også viktig, noe som også bidrar til høyt lønnsnivå, sier Leif Eskedal, leder for Nitos forhandlingsutvalg for privat sektor.

Midt på treet lønnsmessig ligger skipsindustrien. Forholdstallet for lønnsnivået innen bygging og reparasjon av skip og båter er det svært gjennomsnittlige 100.

Nito-tallene viser lavere lønnsnivå innen andre deler av norsk industri, deriblant metall-, plast-, papir- og våpenindustrien.

Myten om de høye lønningene i IKT-sektoren ser også ut til å stå for fall. Lønnsnivået innen telekommunikasjon og databehandling ligger så vidt over gjennomsnittet. Også i faktiske lønnskroner kommer IKT-sektoren dårlig ut.

Minst på laben

– Det kommer nok av at det i IKT-sektoren er mange halvstuderte røvere. Disse trekker lønnsnivået ned. Men samtidig viser våre tall at nøkkelpersonell med høy spesialisert utdanning har høy lønn, sier Eskedal.

Forskning og utvikling, energinæringen og helsesektoren er de minst lukrative næringene for ingeniører. Aller dårligst er lønnsnivået i helsevesenet. Der er forholdstallet for lønna kun 83, noe som desidert lavest av alle næringsområdene.

– Mange ansatte i private energiselskaper kommer fra dårligere betalte jobber i offentlig sektor. Det gir et visst etterslep lønnsmessig. I tillegg ligger mange av energiverkene i småkommuner med tradisjonelt nøkternt lønnsnivå, sier han.

Tall: Dette tjener sivilingeniører i ulike næringer

Kvinnelønn

Han peker på kvinneandelen i helsevesenet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Majoriteten av disse er kvinnelige bioingeniører i offentlig sektor. Majoriteten jobber i laboratorier, og laboratoriearbeid ligger lavest på lønnsstigen i en rekke bransjer. Tradisjonelt har flest kvinner hatt denne typen arbeid, og dessverre er det slik at typiske kvinneyrker har lav lønn, sier Eskedal.

Geir Høgsnes, leder ved Universitetet i Oslos institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, har forsket på lønn.

Han bekrefter Eskedals teori:

– De gruppene som har satset på økt bruk av lokale forhandlinger, har hatt suksess lønnsmessig. Det gjelder ingeniører, men ikke bioingeniører, sier Høgsnes.

Årslønn i ulike bransjer (høyskoleyrker)

Årslønn i ulike bransjer (akademiske yrker)

Slik får du høyere lønn

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.