Her tillater de joggebukse på jobb

Slik er kleskodene i norske bedrifter.

Her tillater de joggebukse på jobb
I Opera Software er de opptatt av mangfold. Det gjenspeiler seg også i hva de ansatte kan ha på seg på jobb. Bilde: Opera

Slik er kleskoden på ulike arbeidsplasser

  • Arkitekter – Kreative personer, som likevel i stor grad har en formell kleskode. Det finnes naturligvis unntak.
  • Bank / forsikringsbransjen – Pent casual. Ikke full dress og slips, men gjerne jakke og skjorte. Her kan pene jeans være lov.
  • Butikkansatte – Kler seg opp generelt, men det er en klar regel om at du må være på nivå med produktet du selger, og selger du klær er det nesten pålagt i klær fra butikken.
  • Eiendomsmeglere – trendy pent, de markedsfører seg selv nesten like mye som eiendommen. En god eiendomsmegler tilpasser seg lokalt marked og kjøpere.
  • Helsearbeidere på sykehus – Slipper å tenke på det, de går i uniform. Sykepleiere og leger er de eneste som kan gå i crocks på jobb.
  • Ingeniører – som yrket er de en kombinasjon av praktisk «hands on» og teoretisk kontor. Skjorte er like naturlig som jeansene.
  • IT – Jeans og t-skjorte – gjerne med morsomt slagord. Ikke mainstream trendy – men «nerdy trendy». Mye kundekontakt på e-post eller telefon nå, de var mer formelle tidligere.
  • Konsulentvirksomhet – Enkelte konsulentbyråer har rykte på seg for å ha fargehierarki på skjorter – altså at kun ledere over et visst nivå kan gå med skjorte i en spesiell farge.
  • Reklamebransjen – «hipster laidback». Skal se ut som om du ikke har brukt tid på klær, fordi du har jo naturlig stil – men er nok like bevisst som shippingfolk, på sin måte.
  • Shipping og forretningsadvokater – dette er de mest formelle, her hører det tradisjonelt mørk dress, lys skjorte og slips – nypussede sko. Drakt for damer.

Kilde: Adecco, gratispafyll.no

I Opera Software er klesstilen like mangfoldig som selve selskapet.

HR-leder Tove Selnes sier at du kan til og med møte opp på jobb i joggebukse.

– For majoriteten av de ansatte er det viktig å ha på seg noe man føler seg vel i når man skal sitte å jobbe intenst hele dagen - så her finner du alle varianter, fra joggebukse, dongeribukse og t-skjorte til kjole og dress.

Høy toleranse

Hun påpeker at ledelsen og de som jobber med salg følger den vanlige kleskoden når de er ute og møter kunder eller investorer.

– Det er stort sett dress eller bukse eller skjørt og skjorte. Men slips er sjeldnere.

Selnes sier at de er opptatt av mangfold i Opera Software. Det gjenspeiler seg også i hva de ansatte kan ha på seg på jobb.

– Det er høy toleranseterskel. Det viktigste for oss er ikke hvordan du kler deg og om du grer deg, men hvor smart du er og hvor god du er til å få jobben gjort.

Les også: Dette er det ikke lov å spørre om på jobbintervjuet

Variasjon

HR-direktør i Statoil Tone Rogstad sier at kleskoden er avhengig av hva du jobber med i selskapet.

– Det har vi egentlig ingen kommentar til. Praksis vil naturlig nok variere avhengig av hvilken jobb du har i selskapet, skriver Rogstad i epost til Teknisk Ukeblad.

HR-sjef i Skanska Linn Delbæk sier at de ikke har noen definert kleskode utover at man kler seg «casual pent»

– Det er som i resten av konsulentbransjen. Man kler seg pent, sier Delbæk.

Jobber man ute på prosjekter er kravene annerledes.

– Jobber du på prosjektene våre bruker vi arbeidstøy. Vi er opptatt av sikkerhet og en del kleskrav har sammenheng med det.

Les også: Dette bør du spørre om på jobbintervju

Forstår situasjonen

Ifølge Adecco er kleskoden for ingeniører en kombinasjon av praktisk «hands on» og teoretisk kontor.

Skjorte er like naturlig som jeans. Mens for IT-ansatte er det mer uformelt og man går gjerne i olabukse og t-skjorte.

Kommunikasjonsdirektør i Adecco Anne-Stine Talseth sier at å være riktig kledd viser mer enn man tror.

– Å være riktig kledd viser at du forstår mer enn regler og retningslinjer, du forstår situasjonen. Du klarer å tolke kollegaer, kunder og rollen din, sier Talseth.

Talseth sier at det er forskjellige krav hos ulike bedrifter.

– Jobber du i et kreativt miljø kan det være lurt å skille seg ut, mens i formelle arbeidssituasjoner er det viktigere å passe inn.

Les også: Fem tips til deg som vil bli sjef

Mind what you wear

Lene Gravdal er stylist og jobber med å hjelpe ledere med å definere deres klesstil. Hun sier at å kle seg etter hvilken jobb man har er en del av jobben.  

– Det er vitenskapelig bevist at måten man kler seg på er av betydning, sier Gravdal.

Hun henviser til professor i adferdspsykologi Karen Pine.

– Hun har skrevet boken «Mind what you wear» om at klærne vi bruker faktisk kan endre våre sinn. Blant annet skriver hun om hvordan hjernen blir styrt til å ta i bruk mentale kapasiteter de forbinder med å være lege når de tar på en hvit frakk, sier Gravdal.

Bør ha retningslinjer

Gravdal sier at det er viktig med retningslinjer for hva man kan ha på seg på jobb.

Men å innføre en streng kleskode kan fort bli feil, og at folk vil gå lei.

– Det gjelder selvsagt ikke alle bransjer. Jeg mener at så lenge man jobber med noe som skal gi tillit for eksempel hos eksterne kunder, så er det viktig å ha noen retningslinjer for hvordan man går kledd, sier Gravdal.

Les også:

Telenor mistet dyktige ansatte i et helt år etter at Comoyo ble lagt ned

– Hemmeligheten til høyere lønn er å ikke be om noe

Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn  

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.